Pod pokroviteljstvom Evropske komisije po vsej Evropi letos že desetič zapored potekajo prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja. V soboto 18.9.2021 smo rezultate petih projektov in hkrati pomen čezmejnega sodelovanja spoznali tudi udeleženci dogodka »Piknik projektov«.

Letošnje prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja (European Cooperation Day – EC Day) povezujejo vse programe evropskega teritorialnega sodelovanja, ki so bolj znani kot programi Interreg in predstavljajo drugi steber kohezijske politike. Na stotine Interreg projektov si vsako leto prizadeva najti rešitve za čezmejne izzive po celotni Evropi. Njihova prizadevanja temeljijo na sofinanciranju iz Evropskega sklada za  regionalni razvoj. Že deseto leto zapored se v septembru ob tej priložnosti po vsej Evropi izvajajo raznolike aktivnosti. Programi evropskega teritorialnega sodelovanja zagotavljajo okvir za izvajanje skupnih ukrepov, spodbujajo regije in države k reševanju skupnih izzivov ter spodbujajo skladen gospodarski, socialni in teritorialni razvoj. Z dogodki želimo organizatorji poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju.

Letošnji dogodek se je odvijal na dveh lokacijah in je bil posvečen predstavitvi petih zanimivih projektov, ki se izvajajo v okviru programa Interreg Slovenija-Madžarska, in sicer projekti Horse based tourism-HBT, Back in the day, Dual Transfer, Green Reg in Green line. Vsak izmed pet projektov se je predstavil s svojo tematiko a njihovo sporočilo je bilo skupno in jasno, in to je, da je s povezovanjem in čezmejnim sodelovanjem reševanje skupnih izzivov veliko lažje in boljše.

Kot je dejala mag. Nina Seljak, vodja organa upravljanja Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Madžarska v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, številni uspešno izvedeni čezmejni projekti so plod sodelovanja madžarskih in slovenskih partnerjev, današnjega dogodka pa brez sodelovanja in Interreg programa ne bi uspeli izvesti.  »Sodelovanje je še posebej v teh časih ključno za medsebojno spoznavanje in dvig zaupanja v čezmejnem območju. Je pomembno ogrodje za vzdrževanje dobrih medsosedskih odnosov ter dodatna finančna vzpodbuda za organizacije in institucije na obmejnih območjih«.

Že drugo leto zapored je dan evropskega sodelovanja potekal nekoliko okrnjeno in je bil po obsegu in izvedbi prilagojen situaciji, vezani na covid-19. Skupina udeležencev se je zbrala v RIS dvorec Rakičan, kjer so bili predstavljeni rezultati dveh sofinanciranih projektov (Back in the day in HBT), nato so se v družni lepega vremena odpravili na pohod do EXPANA pri Murski Soboti, kjer je v prijetnem okolju sledila predstavitev še treh projektov (Dual transfer, Green Reg in Green line), ki je temeljila na pomembnosti čezmejnega sodelovanja.

Udeležence vseh starosti pa so bili še posebej navdušeni nad vožnjo s kočijo 21. stoletja, ki so jo zasnovali in izdelali v okviru projekta HBT.

Programi čezmejnega sodelovanja kljub njihovi majhnosti postajajo iz leta v leto vedno bolj prepoznavni, rezultati sofinanciranih projektov pa nepogrešljiv del razvoja in večanja kakovosti bivanja na čezmejnem območju. Čezmejno sodelovanje se bo nadaljevalo tudi v obdobju 2021-2027, kar odpira potencial številnim novim učinkovitim rešitvam za skupne izzive čezmejnega območja

Dogodek je predstavljal lepo priložnost za izmenjavo izkušenj, mnenj in seveda druženje predstavnikov različnih institucij in javnosti.

Slike dogodka.