Letos se je Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska že enajstič pridružil pobudi Dneva evropskega sodelovanja, katerega cilj je predstavitev čezmejnih programov Interreg ter v okviru teh programov podprtih projektov in njihovih rezultatov širši javnosti.  V soboto, 24. septembra 2022, se je v jutranjih urah približno 200 Slovencev in Madžarov zbralo v Dötku (Madžarska) in se udeležilo celodnevnega dogodka z nazivom »Piknik v vinogradu«, ki smo ga organizirali skupaj s projektom Wine picnic, sofinanciranim v okviru našega programa.

»Ključna prioriteta Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija- Madžarska 2014-2020 je spodbujanje zelenega turizma, vendar ne le v večjih turističnih središčih, temveč tudi v oddaljenih, manj razvitih podeželskih območjih, s čimer lahko njihovim prebivalcem zagotovimo bolj kakovostno življenjsko perspektivo.« je povedala Tanja Rener, vodja Organa upravljanja. Udeležence so pred Hišo vina Noé v Dötku pozdravili tudi županja občine Dötk (HU) – Veronika Takács Martincsevics,  župan občine Dobrovnik (SI) ter predstavnik slovenske partnerske občine projekta – Marjan Kardinar,  župan mesta Zalaszentgrót (HU) – József Baracskai in predsednik društva Zalai Borút (HU) kot predstavnik vodilnega partnerja projekta Wine picnic – István Martincsevics.

Med dopoldansko, 6 km dolgo pohodniško turo, so udeleženci obiskali 4 vinske kleti (Mikolás, Kilátó, Martincsevics in Vizvári) v bližnjih vinogradih. Ob čudovitem razgledu so vinogradniki ponujali odlična domača vina in mošt vinorodnega okoliša Zala, domače sokove ter bogate prigrizke. K veselemu vzdušju pa je na vseh postojankah prispevala prijetna glasbena spremljava. Ob koncu pohoda je udeležence pričakala okusna madžarska fižolova enolončnica in pester kulturni program ob Hiši vina Noé. Kulturni program je povezoval Endre Kardos (vzdevek: Bozi) – kronist Dötka, ki je predstavil nastopajoče: ansambel narodnozabavne glasbe Magyarhang, ansambel stare glasbe Hollóének Hungarica, Dobrovniške ljudske pevce in virtuoze na citrah.

Udeležence piknika je navdušil tudi nastop skupine mladih deklet – konjenikov Gyűrűsi ménes, ki so ob spremljavi klasične glasbe prikazale čudovito predstavo s konji. Mlajši udeleženci so se v popoldanskem času lahko tudi sami preizkusili v jahanju konj. Za njih je bilo poskrbljeno tudi s poslikavo obraza z raznovrstnimi, pisanimi tatooji. Ob vsem raznolikem dogajanju so domačini na stojnicah ponujali tudi lokalne dobrote in izdelke, ki so najbolj pritegnili mlade in sladkosnede. Prijetna popestritev programa je bil tudi nastop madžarske folklorne skupine in živahni plesi, v katerih so lahko sodelovali tudi udeleženci dogodka.

Tanja Rener, vodja organa upravljanja, je poudarila: »Sodelovanje se ne zgodi kar tako, ampak se gradi postopoma in raste na zaupanju, ki ga je potrebno skrbno negovati. Tudi temu je nenazadnje namenjen današnji dogodek”.

Slike dogodka si lahko ogledate tukaj. 

Novico TV AS o dogodku si lahko ogledate: