A 2021–2027-es programozási időszakban a Szlovénia–Magyarország Interreg program Irányító Hatóságaként eljáró Kohéziós és Regionális Fejlesztési Minisztérium 2023. december 4-én, hétfőn megszervezte a szlovéniai Beltinciben a nyílt pályázati felhívás első benyújtási fordulójában jóváhagyott standard projektek ERFA-támogatási szerződéseinek aláírási ceremóniáját.

Egy rövid kulturális programot követően Beltinci polgármestere üdvözölte a résztvevőket, az Irányító Hatóság vezetője pedig üdvözlő beszédet mondott. Az Irányító Hatóság és a vezető partnerek a 2021–2027-es időszakra vonatkozó Szlovénia–Magyarország Interreg program első benyújtási fordulójában kiválasztott 11 standard projektből 7 projekt ERFA-szerződését írták alá. Ebből az alkalomból aláírták a RISKHUB II, Messages, ICDM, Right Skills 4U, In2Local, EnerTy és Keep Young and Fit projektekhez kapcsolódó szerződéseket.

A jóváhagyott projektek hatékonyan hozzájárulnak az energiaszegénység visszaszorításához és leküzdéséhez, valamint azáltal, hogy az önkéntes tűzvédelmi osztályok közötti együttműködés fokozása és egy fenntartható, harmonizált felkészültségi program biztosítása révén javítják a katasztrófákra való felkészültséget és az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokra való reagálást, a Szlovénia és Magyarország közötti interoperabilitás fejlesztésének köszönhetően csökkenni fog a kockázatok száma a határtérségben. A körforgásos gazdaság elveinek fokozott érvényesítése révén ösztönözni fogják a fenntartható fogyasztói szokásokat az élelmiszer-termelők és a támogató környezet körében. Ami az idegenforgalmi ágazatot illeti, a szlovén-magyar határ menti régió innovatív kerékpáros úticélmodelljének kialakítása mellett a zarándokturizmus szerepe is erősödni fog. A meglévő zarándokutakat a tervek szerint összekapcsolják, és várhatóan új zarándokút kerül létrehozásra. A képzés és a szakképzés fejlesztésére irányuló hatékonyabb és inkluzívabb beruházásoknak köszönhetően a határ menti régióban élő fiatalok számos pályaválasztási lehetőséget kapnak, és javulni fognak a zöld és digitális átálláshoz elengedhetetlen készségeik. Ami a fiatalok táplálkozási és testedzési szokásait illeti, sok a tennivaló: az érintett projektben részt vevő szlovén és magyar intézmények kialakítják e kérdések közös és összehangolt megközelítését, amellyel részben megoldást nyújtanak.