Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki deluje kot Organ upravljanja Interreg programa Slovenija-Madžarska, je v petek, 23. februarja 2024, v kraju Nagyrécse na Madžarskem organiziralo slovesnost ob podpisu pogodb o sofinanciranju s sredstvi ESRR za projekte manjših vrednosti, ki so bili odobreni v prvem roku za oddajo v okviru odprtega javnega razpisa.

Po kratkem kulturnem programu učencev Osnovne šole Nagyrécse, je prisotne toplo pozdravil župan te občine. Pomembnost čezmejnega sodelovanja ter krepitev medsebojnega zaupanja, kateremu so v prvi vrsti namenjena sredstva za sofinanciranje projektov manjših vrednosti, pa je poudaril vodja organa upravljanja. Organ upravljanja in vodilni partnerji so podpisali pogodbe za enajst projektov manjših vrednosti.

Odobreni projekti manjših vrednosti – kjer je program uporabil visoko stopnjo poenostavitve, tako glede vsebine kot finančnih vidikov – so bili zasnovani za krepitev zaupanja in odnosov med ljudmi. Odobreni projekti bodo izvajali dogodke za poklicno orientacijo, promocijo povezovanja, organizacijo rokodelskih dogodkov, pripovedovali zgodbe o mlinih, poudarjali ljudsko glasbo, organizirali literarne in glasbene dogodke, kakor tudi dogodke igranja namiznega tenisa in ozaveščali o podnebnih spremembah. Prav tako bodo krepili vezi med mladimi, spodbujali ohranjanje jezikovne dediščine in pomagali pri zbliževanju generacij.

Program želi vsem projektnim partnerjem uspešno izvedbo projektov.