ERFA Támogatási szerződések aláírása

A mai napon, 2017. március 27-én, az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásáról szóló támogatási szerződések aláírására került sor. A 2014-2020 közötti időszakban folytatódik és tovább erősödik a két ország közti sikeres, határon átnyúló együttműködés, amely a jövőben tovább növeli a sikeres határon átnyúló kapcsolatok számát, illetve olyan projektek számát, amelyek hozzájárulnak a közös határtérségben élő lakosság életminőségének javulásához. A projektek, amelyek megvalósítása során létrejönnek a határon átnyúló kapcsolatok, hozzájárulnak a sokféleség megértéséhez, szellemiségünket és felfogásunkat gazdagítják és felhívják figyelmünket arra, hogy a szomszédos terület nem idegen hely számunkra, hanem a közös Európa része.

A jelenleg futó Nyílt Pályázati Felhívás, amelynek keretében benyújtott projektek támogatási szerződéseinek aláírására került sor a mai nap folyamán, 2015 decemberében került megnyitásra és számos pályázati benyújtási határidőt kínál.  A megközelítőleg 14,8 millió Euró ERFA támogatási forrásra a határ mindkét oldaláról (a programterület 4 jogosult régióból áll, Szlovéniában Pomurje és Podravje, Magyarország Vas és Zala megye) érkező kedvezményezettek nyújthattak be projekteket, amelyek tartalmukat tekintve a természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, elősegítése és fejlesztése, valamint az intézményi kapacitás növelése és hatékony közigazgatás témaköreihez kapcsolódhatnak. A második pályázati benyújtási határidő 2016 júliusában zárult, a projektek jóváhagyásáról szóló végleges döntést a Program Monitoring Bizottsága, amely mindkét tagállam képviselőből áll, 2017 januárjában hozta meg. Összesen 5,7 millió ERFA támogatási forrással öt projekt került jóváhagyásra (a benyújtott 46 pályázat közül), melyek felhasználva a határon átnyúló potenciált, hosszú távú hatást kívánnak kifejteni a turizmus, a közszolgáltatások, a természeti és kulturális örökség és a fenntartható intézményközi együttműködés területein. Az ünnepélyes aláírási ceremónián három jóváhagyott projekt, nevezetesen a GO IN NATURE, ESCAPE és a Right Profession II Vezető Partner szervezeteinek képviselői vettek részt.

A Program új megközelítése, amely az eljárások egyszerűsítésére és több pályázat-benyújtási határidőt meghatározó Nyílt Pályázati Felhívásra épül, jellemzője egy elektronikus monitoring rendszer (eMS) használata a pályázatok benyújtásától kezdődően a projektek későbbi monitoringjáig (e-kohézió), jelentősen csökkentette az eljárások időkeretét a pályázat benyújtásától a támogatási szerződés megkötéséig (kb. 5 hónapos időtartamra).

A Nyílt Pályázati Felhívás harmadik benyújtási határideje 2017. április 11-én zárul. A projektek kiválasztásának folyamata várhatóan 2017. szeptember végéig lezajlik, a negyedik benyújtási határidő 2018. év elején várható. A rendelkezésre álló pályázható források összegére vonatkozó információk és a benyújtási határidő pontos dátumának közzététele a Program weboldalán a benyújtási határidő lejárta előtt két hónappal történik.