Nemzetközi tréning az Arachne kockázatelemző eszköz használatáról Magyarország, Ausztria, Horvátország és Szlovénia nemzeti ellenőrei számára

2018. július 4-én, Ljubljanában, a Szlovén Köztársaság Fejlesztésért és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala, mint az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország, Szlovénia-Ausztria és Szlovénia-Horvátország Együttműködési Programok Irányító Hatósága és Közös Titkárságai szervezésében került sor a nemzeti ellenőrök számára az Arachne kockázatelemző eszköz használatához kapcsolódó tréningre.

Több, mint 40 nemzeti ellenőr képviseltette magát Ausztriából, Magyarországról, Horvátországból és Szlovéniából, továbbá jelen volt az Audit Hatóság is (Szlovén Köztársaság Pénzügyi Ellenőrzésért felelős szerve) a workshopon. Az Irányító Hatóság és a Közös Titkárságok munkatársai mutatták be az eszköz különböző funkcióinak használatát, melyek segítségével nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján meghatározható a projektpartnerek és projektek kockázati szintje, 7 különböző indikátor-kategóriában. A résztvevők újonnan megszerzett tudásukat 7 nagyobb témakörbe rendezett, összesen 30 feladat megoldásával tesztelhették.

A tréning hozzájárul az Arachne eszköz fokozott használatához a nemzeti ellenőrök szintjén, illetve jobban ráirányítja a figyelmet a csalás, összeférhetetlenség és szabálytalanságok felszámolásának fontosságára.

 Emellett fontos kiemelni az Irányító Hatóság és nemzeti ellenőrzésért felelős egységek között együttműködést, amely szintén nagymértékben járul hozzá az együttműködési programok sikeres megvalósításához. A három már említett program, a projektek számára lekötött program források aránya (több mint 90%), illetve a projektek részére történt eddigi kifizetések tekintetében, átlagon felüli teljesítményt mutat az Európai Területi Együttműködési Programok viszonylatában, EU-s szinten.