Az „EU az iskolámban” kezdeményezésnek köszönhetően a szlovén-magyar határ közelében öt alsó tagozatos iskola diákjai több alkalommal is játékos szellemben ismerkedhettek meg a helyi kulturális örökséggel a muraszombati Muravidéki Múzeumban.

Az „EU az iskolámban” kezdeményezés kapcsán a muraszombati Muravidéki Múzeum célja az volt, hogy játékos szellemben és élvezetesen – ugyanakkor szakmailag kifogástalanul – ismertesse meg a helyi kulturális örökséget öt alsó tagozatos iskola diákjaival. A tevékenységek az e-documenta Pannonica honlapjára épültek, amely a határon átnyúló szlovén-magyar térség több mint 120 településének kulturális örökségét mutatja be. A kezdeményezés határon átnyúló jellegét az is erősítette, hogy két magyar kétnyelvű iskola is részt vett benne. Az iskolák – a múzeum bevonásával – három egymásra épülő tevékenységben vettek részt, amelyek egymás után követték egymást.

Az első foglalkozásra tanórán került sor: a múzeum kurátora bemutatta a növendékeknek az „EU az iskolámban” kezdeményezést és az e-documenta Pannonica projektet. A diákok megnéztek néhány digitalizált kulturális örökséget a weboldalon. A következő szakasz bevezetőjeként ugyanezen a honlapon megtekintettek néhány, a múzeumban őrzött tárgyat, pl. Szapáry Pál báró portréját és a Szapáryak evőeszközkészletét.

Ezután a diákok ellátogattak a muraszombati Muravidéki Múzeumba, ahol tematikus kérdések és interaktív eszközök segítségével megismerkedtek a muravidéki várakkal. Megnézték a kastélyból származó eredeti tárgyakat és a barokk szalont, majd kisebb csoportokban furfangos kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezt követően egy alkotóműhely keretében saját címert terveztek és rajzoltak meg vászontáskákra – amit az „EU az iskolámban” kezdeményezésről emlékként haza is vihettek magukkal. A látogatás végén a vállalkozó kedvű gyerekek kipróbálhatták a gólyalábon járást is.

Tapasztalataik megszilárdítása érdekében a diákok ezután történetírás-órán (storytelling workshop) vehettek részt Norma Bale írónővel. A tanulók elmesélték, milyen tapasztalatokkal és benyomásokkal gazdagodtak a foglalkozások folyamán. A játékos és kreatív elbeszélést fényképekkel és rajzokkal egészítették ki. Az így elkészült történetekből egy könyvet állítottak össze, hogy az „EU az iskolámban” kezdeményezés emlékezetes esemény maradjon számukra.

Az e-documenta Pannonica projekt a Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

Nézze meg a foglalkozások során, a gyerekek által készített könyveket:

 

Záró online kiadvány

VIDEÓ: