Márciusban kezdődtek meg a Szlovénia-Magyarország Interreg Program keretében A kézműves örökség megőrzése Szlovénia és Magyarország határmenti térségében című, Crafts4Future rövidcímű kisléptékű projekt tevékenységei.  A projekt célja a kézműves kulturális örökség megőrzése a határ menti térségben az innovatív megközelítések tevékenységbe való integrálásával, megalapozva ezzel a szlovéniai és magyarországi programterület intézményei közötti hosszú távú együttműködést. A projektpartnerek, a szlovéniai Zadruga Pomelaj és a magyarországi Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány a tervezett 7 kézműves műhelyből 6-ot már megvalósítottak, ahol a kézművesek átadták tudásukat a fiataloknak, valamint az innovatív módszerek és megközelítések kézművességbe való integrálására és új mesterségek létrehozására fókuszáltak.

A Pomelaj Szövetkezet székhelyén március 26-án megtartott első workshopon a Pomurje régió (Szlovénia), valamint Vas és Zala vármegyék (Magyarország) kézművesei a határ menti együttműködés és a fiatalokkal való mentorálás stratégiáját dolgozták ki. Ezt követően kézműves műhelyek következtek, ahol a fiatalok a két ország kézművesei vezetésével szalmából ékszereket és egyéb termékeket készítettek, krepp papírból virágokat, húsvéti tojásokat festettek, textilből különböző díszeket készítettek, horgoltak, hulladék textilből nyakláncot, karkötőt és gömböket készítettek, szalmából nemezbabákat, kisebb díszeket és ékszereket készítettek, valamint kipróbálták a kosárfonást. A fiatalok lelkesen vettek részt a műhelymunkákban. Ezt követték az innovatív módszerek és megközelítések kézművességbe való integrálásával és új kézműves vállalkozások létrehozásával foglalkozó műhelyek.

A projekt április végén egy kézműves műhelymunkával zárul egy magyarországi iskolában, amelyet a “Kézművesség, ami inspirál” pályázat keretében választottak ki. A szlovén partnerek már megvalósították a műhelymunkát a szlovéniai iskolában, magyar kézművesekkel együttműködve.

A kézművesek szívesen dolgoznak együtt. Hasznosnak tartják a jó gyakorlatok cseréjét és az új technikák elsajátítását, valamint a hálózatépítést és a kapcsolatépítést. Egyetértettek abban, hogy a fiatalokat inspirálni kell a kézművességre, és a hagyományos technikákat workshopokon keresztül kell megtanítani nekik.

“A projekt lehetőséget nyújt új kézműves technikák elsajátítására és új készségek elsajátítására.” Urška Ambrož, fazekas

Fotók: Crafts4Future