Marca so se pričele aktivnosti projekta manjše vrednosti v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska z naslovom Ohranjanje rokodelske dediščine na čezmejnem območju Slovenije in Madžarske ali kratko Crafts4Future.  Cilj projekta je ohraniti kulturno dediščino rokodelstva na čezmejnem območju, z vključevanjem inovativnih pristopov v dejavnost ter s tem postaviti temelje za dolgoročno sodelovanje institucij iz programskega območja Slovenije in Madžarske. Projektna partnerja, Zadruga Pomelaj iz Slovenije in VNNA (Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány) iz Madžarske, sta že izvedla 6 od načrtovanih 7 rokodelskih delavnic, na katerih rokodelci prenašajo svoje znanje na mlade, osredotočajo pa se tudi na vključevanje inovativnih metod in pristopov v rokodelstvu ter vzpostavljanje novih obrti.

V sklopu prve delavnice, ki je potekala 26. marca v prostorih sedeža Zadruge Pomelaj, so rokodelci iz Pomurske regije (Slovenija) ter županij Vas in Zala (Madžarska) pripravili strategijo sodelovanja v čezmejnem območju in mentorstva z mladimi. Sledile so rokodelske delavnice, kjer so mladi pod mentorstvom rokodelcev iz obeh držav izdelovali nakit in druge izdelke iz slame, rože iz krep papirja, poslikavali velikonočna jajca, iz tekstila izdelovali različne okraske, pletli iz rogoza, izdelovali pa so tudi verižice, zapestnice in žogice iz odpadnega tekstila, punčke iz polsti, manjše okraske in nakit iz slame ter se preizkusili v pletenju košar. Nad delavnicami so bili navdušeni. Sledili  sta delavnici vključevanja inovativnih metod in pristopov v rokodelstvu ter ustanavljanja novih obrtnih podjetij.

Projekt se konec aprila zaključuje z rokodelsko delavnico na šoli na Madžarskem, ki je bila izbrana v sklopu natečaja »Rokodelstvo, ki me navdihuje«. Slovenski partnerji so delavnico na šoli že izvedli.

Rokodelci si želijo sodelovanja, koristna se jim zdi izmenjava dobrih praks in spoznavanje novih tehnik dela ter povezovanje in mreženje. Strinjali so se, da je za rokodelstvo potrebno navdušiti mlade in jih preko delavnic naučiti tradicionalnih tehnik.

“Projekt je priložnost za spoznavanje novih rokodelskih tehnik in pridobivanje novih spretnosti.” Urška Ambrož, lončarka

Slike: Crafts4Future