Az Interreg Együttműködés Napja a Szlovénia-Magyarország határon átnyúló Interreg program keretében 2023. szeptember 23-án, szombaton került megrendezésre a Bakonaki-tó mellett, Dobronakban, Szlovéniában. Bemutattuk a határon átnyúló együttműködési projektek eredményeit és jelentőségét, és szem előtt tartva, hogy az idei szlogen “A készségek európai éve”, workshopokat szerveztünk annak bemutatása érdekében, hogy milyen fontosak a készségekkel kapcsolatos tevékenységek, különösen a természettel és a kulturális örökséggel összefüggésben.

Az Interreg Együttműködés Napjára minden évben szeptemberben kerül sor, és az Európai Bizottság először 2012-ben, az Interacttal együttműködve szervezte meg, hogy az európai területi (határon átnyúló, transznacionális és interregionális) együttműködési programokat arra ösztönözze, hogy a projekteket és azok eredményeit tisztán helyi jellegű rendezvények szervezésével terjesszék a szélesebb nyilvánosság elé. Az Interreg Együttműködés Napja emlékezteti a közvéleményt arra, hogy az együttműködés révén leküzdhetjük a köztünk lévő határokat.

Az idei Interreg Együttműködés Napja szeptember 23-án, szombaton került megrendezésre a szlovéniai Bakonaki-tó partján, több mint 160 szlovén és magyar résztvevővel. Az egész napos rendezvényre a Kohéziós és Regionális Fejlesztési Minisztérium, az Interreg Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program Irányító Hatóságának égisze alatt került sor. Bemutattuk a Tele-Ka-land, a Gard-EN és a Wine picnic projektek eredményeit. E három projekt jó példa a határon átnyúló sikeres együttműködésre a természeti és kulturális örökség előmozdítása, valamint a határ menti régiók fenntartható fejlődése terén.

A résztvevőket a Dobronaki Kulturális Központban dr. Aleksander Jevšek, a Szlovén Köztársaság Kohéziós és Regionális Fejlesztési Minisztériumának minisztere üdvözölte, aki hangsúlyozta, hogy az Interreg-programok lényege a határon átnyúló együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok. Marjan Kardinar, Dobronak polgármestere és Horváth László, Lenti polgármestere hozzátette, hogy ilyen programok nélkül számos jó projekt nem tudna megvalósulni. A Szlovénia–Magyarország Interreg Program Irányító Hatósága nevében Aleš Mrkela hangsúlyozta, hogy a sokszínűség tiszteletben tartásával olyan határon átnyúló programokat hozunk létre, amelyek az Európai Unió legsikeresebb programjai közé tartoznak. A rendezvény bevezető részét a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola gyermekkórusa és a Dobronaki Nótázók énekesei gazdagították.

A Wine picnic projekt projektpartnerei kiemelték a borturizmus jelentőségét ezen a borvidéken, amelyhez hozzájárultak az innovatív, fenntartható, határon átnyúló, integrált és átfogó borturisztikai termék létrehozása révén. A borturizmus a meglévő, a természeti és kulturális értékeket magában foglaló turisztikai infrastruktúrán alapul. A résztvevők ellátogathattak a projektből felújított borospincébe is.

Az esemény a Bakonaki-tónál folytatódott. Itt két másik, határon átnyúló projekt bemutatóját hallgathattuk meg. Elsőként a Tele-Ka-landot, amelyben a projektpartnerség abból a célból hozta létre a Tele-Ka-land meseparkok hálózatát, hogy különböző generációk látogassák meg ezt a határon átnyúló területet, majd a GardEN projektet, amelynek során 5 kertet és 5 kapcsolódó terméket fejlesztettek ki. Ennek a két projektnek köszönhetően a részt vevő gyerekek szórakozhattak, és kipróbálhatták a sok fából készült játékot, köztük társasjátékokat és ügyességi játékokat is.

„A készségek európai éve” tevékenységeinek figyelembevétele érdekében a résztvevőket különböző workshopokon avatták be a kézművesség rejtelmeibe, amelynek során fejleszthették kézügyességüket, megismerhették a gyógynövényeket, megkóstolhatták a mentából, citromfűből és más növényekből készült szörpöket és teakülönlegességeket, és megismerhették azok elkészítési módját.

Az esős időjárás miatt csak a legmerészebbek vettek részt a 4,5 km-es túrán a GardEN projekt keretében létrehozott energiaúton. Lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők turistavonatra szállva nézhettek körül a környéken. A különböző workshopok és a közös játék során, illetve a turistavonaton még barátságok is szövődtek, ami a szlovén-magyar együttműködés egyik legfontosabb hozadéka.

A rendezvény általános célja, hogy felhívja a figyelmet az együttműködés fontosságára, és ismertesse a projekt egyes eredményeit a nagyközönség és az összes érdekelt fél számára. A rendezvények résztvevőinek száma minden évben azt mutatja, hogy kis méretük ellenére a határon átnyúló együttműködési programok évről évre egyre láthatóbbá válnak, és a társfinanszírozott projektek eredményei nélkülözhetetlen részét képezik a életminőség javításának a határon átnyúló régióban.

Aleš Mrkela, az Irányító Hatóság vezetője rámutatott: „Az együttműködés nemcsak úgy kialakul, hanem fokozatosan jön létre, és a bizalomra épül, amelyet gondosan ápolnunk kell.” Végtére is, ez a mai rendezvény célja.

Az eseményről készült kisfilm:

Képgaléria: