Dan Interreg sodelovanja je v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija-Madžarska potekal v soboto, 23. septembra 2023, v Dobrovniku in na Bukovniškem jezeru v Slovenija. Predstavili smo rezultate in pomen projektov čezmejnega sodelovanja v čezmejnem prostoru in glede na to, da je letošnji slogan Evropsko leto spretnosti, smo organizirali delavnice, ki so pokazale, kako pomembne so dejavnosti, povezane s spretnostmi, predvsem v povezavi z naravno in kulturno dediščino.

Dan Interreg sodelovanja vsako leto poteka v mesecu septembru. Evropska komisija ga je prvič izvedla leta 2012 in tako v sodelovanju s programom Interact spodbudila programe evropskega teritorialnega (čezmejnega, transnacionalnega in medregionalnega) sodelovanja, da z organizacijo dogodkov, ki so povsem lokalne narave, predstavi projekte in njihove rezultate širši javnosti. Dan Interreg sodelovanja širšo javnost opominja, da lahko meje, ki so med nami, z medsebojnim sodelovanjem presežemo.

Letošnji Dan Interreg sodelovanja je bil v soboto, 23. septembra, organiziran ob Bukovniškem jezeru v Sloveniji, udeležilo pa se ga je več kot 160 Slovencev in Madžarov. Celodnevni dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, organom upravljanja programa čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Madžarska. Predstavljeni so bili rezultati projektov Tele-Ka-land, GardEN in Wine picnic. Predstavljeni projekti so dober primer uspešnega čezmejnega sodelovanja na področjih promocije naravne in kulturne dediščine ter trajnostnega razvoja obmejnih regij.

Udeležence je v Kulturnem domu v Dobrovniku pozdravil dr. Aleksander Jevšek, minister na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj RS, ki je poudaril, da je bistvo programov Interreg čezmejno sodelovanje in dobri sosedski odnosi. Marjan Kardinar, župan Dobrovnika (SI) in László Horváth, župan Lentija (HU) sta dodala, da brez tovrstnih programov veliko dobrih projektov ne bi bilo realiziranih. Aleš Mrkela je v imenu organa upravljanja programa Interreg Slovenija-Madžarska poudaril, da s spoštovanjem različnosti ustvarjamo čezmejne programe, ki so med najuspešnejšimi v Evropski uniji. Uvodni del so obogatili otroški pevski zbor dvojezične osnovne šole Dobrovnik in pevci iz Dobrovnika Nótázók.

Projektni partnerji projekta Wine Picnic so orisali pomen vinskega turizma na tem čezmejnem območju, h kateremu so prispevali predvsme s vzpostavitvijo inovativnega, trajnostnega, čezmejnega, integriranega in celovitega vinsko turističnega produkta, ki vključuje naravne in kulturne vrednote. Udeleženci so prav tako imeli možnost ogleda v projektu renovorane vinske kleti.

Dogajanje se je nadaljevalo ob Bukovnivškem jezeru. Tudi tukaj smo lahko prisluhnili predstavitvama dveh čezmejnih projektov, in sicer projekta Tele-Ka-land, kjer je projektno partnerstvo vzpostavilo mrežo pravljičnih parkov, z željo, da različne generacije obiščejo to čezmejno območje in GardEN, kjer je bilo razvitih pet vrtov in pet povezanih izdelkov. Zahvaljujoč tema dvema projektoma so se sodelujoči otroci lahko zabavali in preizkusili v številnih lesenih igračah, ki so vključevale družabne in spretnostne igre.

Pod okriljem letošnjega slogana Evropsko leto spretnosti, so se udeleženci seznanili s skrivnostmi rokodelstva na različnih delavnicah, v katerih so lahko razvijali svoje ročne spretnosti, spoznavali zelišča, okušali sirupe in čaje, ter spoznali recept za njihovo pripravo.

Zaradi deževnega vremena so se le najbolj pogumni udeležiti 4,5 km dolgega pohoda po energetski poti, ki je nastala v okviru projekta GardEN. Možno je bilo tudi stopiti na turistični vlakec in si ogledati okolico. Med različnimi delavnicami in igrami ali na turističnem vlaku so se spletla celo prijateljstva, kar je ena najpomembnejših prednosti slovensko-madžarskega sodelovanja.

Namen dogodka je širši javnosti in vsem zainteresiranim približati pomen sodelovanja in predstaviti nekaj projektnih rezultatov. Vsakoletna številčnost udeležencev na tovrstnih dogodkih dokazuje, da so programi čezmejnega sodelovanja kljub njihovi majhnosti iz leta v leto vedno bolj prepoznavni, rezultati sofinanciranih projektov pa nepogrešljiv del razvoja in večanja kakovosti bivanja na čezmejnem območju.

Aleš Mrkela, vodja organa upravljanja, je izpostavil: »Sodelovanje ne zgodi samo po sebi, ampak se gradi postopoma in predvsme na zaupanju, ki ga je treba skrbno negovati. Konec koncev je to namen današnjega dogodka.”

Kratek film dogodka: 

Foto galerija: