A Szlovénia–Magyarország Interreg Program Irányító Hatóságaként eljáró Kohéziós és Regionális Fejlesztési Minisztérium 2024. február 23-án, pénteken tartotta a magyarországi Nagyrécsén a Nyílt pályázati felhívás első benyújtási fordulójában jóváhagyott kisléptékű projektek ERFA-támogatási szerződéseinek aláírási ceremóniáját.

A Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola tanulói által előadott rövid kulturális műsor után Nagyrécse Község polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az Irányító Hatóság vezetője hangsúlyozta a határon átnyúló együttműködés és a kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát, ami a kisléptékű projektek társfinanszírozására szolgáló pénzügyi forrás fő célja. Az Irányító Hatóság és a vezető partnerek 11 kisléptékű projektre írtak alá szerződéseket.

A jóváhagyott kisléptékű projektek – amelyek esetében a program mind tartalmi, mind pénzügyi szempontból nagymértékű egyszerűsítést alkalmazott – az emberek közötti bizalom és kapcsolatok erősítését célozták. A most induló 11 projekt többek között pályaorientációs rendezvényeket, a bridzs népszerűsítését, kézműves rendezvények szervezését, a malmok történetének elmesélését, a népzenére való összpontosítást, irodalmi és zenei rendezvények szervezését, asztalitenisz-rendezvények szervezését és az éghajlatváltozással kapcsolatos figyelemfelkeltést foglalja magában. Emellett erősítik az ifjúsági kapcsolatokat, elősegítik a nyelvi örökség megőrzését és segítenek a generációk közötti kapcsolatteremtésben.

A program minden projektpartnernek sikeres projektmegvalósítást kíván.