ERFA Támogatási szerződések aláírása

Tegnap, 2017. november 7-én, az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében újabb 5 nyertes pályázat megvalósításához megítélt, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozását biztosító támogatási szerződés aláírására került sor. Így, a már megvalósítási szakaszban tartó 6 projekttel, illetve a további 2 olyan projekttel együtt, amelyek támogatási szerződésének aláírására később kerül sor, a Program keretében 13 jóváhagyott projektről beszélhetünk, amelyek által a 2014-2020 közötti időszakban folytatódik és erősödik a két ország közti sikeres, határon átnyúló együttműködés, ami a jövőben tovább növeli az olyan projektek számát, amelyek hozzájárulnak a közös határtérségben élő lakosság életminőségének javulásához. A projektek, amelyek megvalósítása során, tényleges határon átnyúló kapcsolatok jönnek létre, hozzájárulnak a sokszínűség megértéséhez, szellemiségünket és felfogásunkat gazdagítják és tudatosítják bennünk, hogy a szomszédos terület nem idegen hely számunkra, hanem a közös Európa része.

A jelenleg futó Nyílt Pályázati Felhívás, amelynek keretében benyújtott projektek támogatási szerződéseinek aláírására került sor a mai nap folyamán, 2015 decemberében került megnyitásra és számos pályázati benyújtási határidőt kínál. A megközelítőleg 14,8 millió Euró ERFA támogatási forrásra a kedvezményezettek a határ mindkét oldaláról (a programterület 4 jogosult régióból áll, Szlovéniában Pomurje és Podravje, Magyarország Vas és Zala megye) nyújthattak be projekteket, amelyek tartalmukat tekintve a természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, elősegítése és fejlesztése, valamint az intézményi kapacitás növelése és hatékony közigazgatás témaköreihez kapcsolódhatnak. A harmadik pályázati benyújtási határidő 2017 áprilisában zárult. A projektek jóváhagyásáról szóló végleges döntést a Program Monitoring Bizottsága, amely mindkét tagállam képviselőiből áll, 2017 júliusában hozta meg. Összesen 3 millió Euró összegű ERFA támogatási forrással 7 projekt került jóváhagyásra (a benyújtott 26 pályázat közül), melyek felhasználva a határon átnyúló potenciált, hosszú távú hatást kívánnak kifejteni a turizmus, a közszolgáltatások, a természeti és kulturális örökség és a fenntartható intézményközi együttműködés területein. Az ünnepélyes aláírási ceremónián öt jóváhagyott projekt, nevezetesen a TELE-KA-LAND, a MURA RABA TOUR, a Horse based tourism – HBT, az e-documenta Pannonica és a Back in the day Vezető Partner szervezeteinek képviselői vettek részt.

A Nyílt Pályázati Felhívás negyedik benyújtási határideje 2017. november 14-én zárul. A projektek kiválasztásának folyamata várhatóan 2018. március közepéig lezajlik. A rendelkezésre álló pályázható források összegére vonatkozó információk és a következő benyújtási határidő pontos dátumának közzététele a Program weboldalán a benyújtási határidő lejárta előtt két hónappal történik.

A jóváhagyott projektről további információt a következő linken olvashat.

A TV AS rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.

A RTV SLO rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.