Clouds

Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program

lipa

Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program

Kellemes ünnepeket!

Boldog Karácsonyt és sikeres Új Évet kíván az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program Irányító Hatósága és Közös Titkársága!

AAz Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program Nyílt pályázati felhívásának 5. benyújtási körében jóváhagyott projektek

A Monitoring Bizottság (MB) 7. ülésének keretében, amelyre 2018. november 12-én, Mala Nedeljában, Szlovéniában került sor, a MB tagjai több projektet is jóváhagytak, amelyek a Nyílt pályázati felhívás 5. benyújtási határidejének lejártáig kerültek benyújtásra.

Az eMS informatikai rendszer új változatának bemutatása az Audit Hatóság, valamint az osztrák, horvát, magyar és szlovén ellenőrző szervezetek képviselőinek részére

A Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala – mint az Interreg V-A Szlovénia-Ausztria, Szlovénia-Magyarország és Szlovénia-Horvátország Együttműködési Programok Irányító Hatósága (IH) és Közös Titkársága (KT) – bemutatta az elektronikus Monitoring Rendszer (eMS) új verzióját az Együttműködési Programok Ellenőri Csoportjai képviselőinek.

ESCAPE – Az új turisztikai termék bemutatója

November 7-én, szerdán, Szentgotthárdon, az ESCAPE projekt keretében szeretettel várják Önöket az új turisztikai termék bemutatójára.

ESCAPE – Gyalogtúra a Szellemek útján

Október 20-án, szombaton, Orfaluban, az ESCAPE projekt keretében szeretettel várják Önöket egy gyalogtúrára a Szellemek útján.

Az Európai Együttműködés Napja keretében kerékpáros túrát tartottak a Rábavidéken

Szentgotthárd, 2018. Szeptember 15 – Az Európai Bizottság és az INTERACT program védnöksége alatt sorozatban immár a hetedik alkalommal zajlanak rendezvények Európa szerte. A 2018. évi Európai Együttműködés Napja (EC Day 2018) alkalmából szervezett rendezvények a “Painting our future together (Fessük meg együtt a jövőnket)” szlogen köré csoportosulnak, hangsúlyozva az európai régiók és országok határmenti együttműködési eredményeinek fontosságát. Az ilyen projektek ugyanis jelentős hatással vannak a határmenti területeken élők életminőségére, és hosszútávú következményekkel járnak a gazdaság, a turizmus, az együttműködés, valamint a gazdag természeti és kulturális örökség megőrzése területein. Ezekben a témákban Szlovénia és Magyarország már számos sikeres, határon átnyúló, a határtérségi identitást bemutató projektet valósított meg. A Rábavidéken zajló mai kerékpáros rendezvényen az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program által társfinanszírozott Green Exercise projekt első eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. A rendezvényt a Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala, az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program Irányító Hatósága jegyzi együttműködésben a Green Exercise projekt partnereivel és a Goričko-Raab-Őrség Natúrpark területén zajló 13. kerékpáros maraton szervezőivel.

A Szlovéniából és Magyarországról érkező résztvevők mintegy 150 fős csoportjának gyülekezőhelye a magyarországi Szentgotthárdon volt. A jelenlévőket az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében Dr. Németh Csaba, az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program részéről Aleš Mrkela programirányító, valamint a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusának főkonzulja, Boris Jesih úr köszöntötte. Ezt követően a Green Exercise projekt bemutatására került sor. A projekt vezető partnerének képviselője hangsúlyozta, hogy a projekt a szlovén-magyar határ mentén meglévő kulturális és természeti turisztikai kínálatot törekszik népszerűsíteni, különös hangsúlyt fektetve az egészséges életmódra, valamint a fenntartható és környezetbarát közlekedési módokra (kifejezetten a kerékpározásra). A célok elérése érdekében a meglévő kulturális és természetturisztikai elemeket a projekt keretében fejlesztett biciklis és gyalogos túraútvonalakkal, valamint “zöld parkok” létesítésével kapcsolják össze. A prezentációt a projekt keretében tervezett kilenc zöld park egyikének, a Szentgotthárdon kialakított Zöld Park hivatalos megnyitója zárta.

Ezt követően a résztvevők a szlovén-magyar határ mentén kerékpártúrán vettek részt. A biciklisek a rövidebb 35 km-es, vagy a hosszabb, 90 km hosszú túraútvonal teljesítésére vállalkozhattak. A rövidebb útvonal a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központból a Čepinci szlovén-magyar határátkelő felé indult, ahol az első frissítő állomás is volt. A visszaúton Szentgotthárd felé a második köztes megálló Alsószölnökön, a Green Exercise projekt keretében létesített Zöld Parkban volt. A 90 km hosszú túra a résztvevőket Szentgotthárdról Hodoš szlovén-magyar határátkelőn keresztül vezette a Markovciban található frissítő állomásra, a projekt keretében kialakított Peterloug turistaszállóhoz. Onnan a résztvevők a Gradi Kastélyhoz, a túra második megállójához kerekeztek, ahonnan a határt Martinje településnél átlépve folytatták útjukat Szentgotthárd felé, pihenőt tartva az Alsószölnökön létesített Zöld Parkban.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított vélemények és tapasztalatok cseréjére, és természetesen a különféle intézmények képviselőivel és a nagyközönséggel való beszélgetésekre.

Mint a rendezvény egyik szónoka említette, az Európai Együttműködési Nap keretében történő összefogással Szlovénia és Magyarország demonstrálni kívánja, hogy országaink közös határai összekötnek minket a határon átnyúló együttműködési programok keretében. „E programok célja, hogy elérjük az EU kohéziós politikájának fő célkitűzését, nevezetesen a résztvevő tagállamok gazdasági és társadalmi kohéziójának növekedését, a harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés népszerűsítése révén”.

A TV AS rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.

  © Copyright - ht - HU Interreg V-A Slovenia-Hungary