Az Európai Együttműködés Napján a Hármashatáron

Az Európai Bizottság és az INTERACT program védnöksége alatt a tegnapi nap folyamán, immár sorozatban ötödik alkalommal, zajlottak rendezvények a 2016. évi Európai Együttműködés Napja alkalmából (EC Day 2016) Európa szerte. A rendezvények célja azoknak a programoknak és projekteknek a bemutatása, amelyek a tagállamok együttműködésében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósulnak meg. Szlovénia és Magyarország már számos sikeres, határon átnyúló projektet valósított meg a turizmus, kultúra, regionális fejlesztés, természeti örökség, környezetvédelem, stb. területén, amelyek a határtérségi identitást mutatják be. Ezek közül a projektek közül ismerhettek meg néhányat részletesebben Szlovéniában és Magyarországon a tegnapi „Hármashatár túra” résztvevői, amelyet a Szlovénia-Magyarország és Szlovénia-Ausztria Együttműködési Programok szerveztek a 2016. évi EC Day keretében.

 

A kicsivel több, mint száz főt számláló csoport busszal indult Mariborból, hogy elsőként megtekintse Grad várát a Goričko Natúrparkban. Ezt követően útjukat Trdkova felé folytatták a Hármashatár lábához, innen gyalogtúra keretében érkeztek meg a Hármas-határkőhöz, ahol a résztvevőket mag. Nina Seljak, a Szlovén Köztársaság Fejlesztésért és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala, Európai Területi Együttműködésért felelős igazgatója és a határon átnyúló együttműködési programok Irányító Hatóságának vezetője, valamint a határtelepülések Kuzma, Felsőszölnök és St. Martin an der Raab polgármesteri köszöntötték. Ahogy mag. Nina Seljak rámutatott, Szlovénia az együttműködéssel, az Európai Együttműködés Napján szeretné megmutatni, hogy a közös határok összekötnek és egyesítenek bennünket a határon átnyúló együttműködési programok esetében. Emellett kihangsúlyozta, hogy ezek a programok az EU-Kohéziós Politika legfőbb céljának teljesítéséhez, a partnerországok gazdasági és társadalmi összetartozásának megerősítéséhez járulnak hozzá egy harmonikus, kiegyenlített és fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében. Ezen kívül a határon átnyúló együttműködésben érintett partnereknek kívánt nyitottságot az új ötletek iránt, továbbá sok szerencsét és bátorságot a projektek előkészítéséhez és megvalósításához.

Sor került az együttműködési programok nyílt pályázati felhívásai keretében jóváhagyott projektek támogatási szerződéseinek aláírására is. A rendezvény során két támogatási szerződés szimbolikus aláírása történt meg, mégpedig az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében támogatásban részesült Green Exercise című projekt, illetve az Interreg V-A Szlovénia-Ausztria Együttműködési Program keretében támogatásban részesült MMO3D című projekt esetében.

A „Green Exercise” rövid című projekt célja a szlovén-magyar határtérség meglévő határon átnyúló kulturális és természet-turisztikai kínálatának népszerűsítése, nagy hangsúlyt helyezve az egészséges életmódra, illetve a fenntartható és környezetbarát közlekedésre, elsősorban a kerékpározásra. E tevékenység keretében a határ mindkét oldalán létrehoznak majd „Zöld parkokat” is.

Az MMO3D projekt fő célja egy 3D nyomtató robotcella fejlesztése kompozit-, könnyű- és természetes anyagokhoz. Az innováció magja egy hatkarú robot, fecskendezéses öntő-technológiával. Ez a technológia lehető teszi geometriai szempontból összetett termékek előállítását a legszilárdabb könnyű alapanyagokból. A végtermék elektromos járművek akkumulátorának ultrakönnyű tokja lenne.

A rendezvény résztvevői az aláírási ceremóniát követően megtekintették az Almalakot Felsőszölnökön, a Rábavidéki Szlovének Múzeumát Szentgotthárdon, illetve a Tábor Kastélyt az ausztriai Raab Natúrparkban, ahol bemutatták a résztvevőknek a 321go című projektet is, melyet az Interreg V-A Szlovénia-Ausztria Együttműködési Program keretében valósítanak meg. A 321go – 3 kastély, 2 ország, 1 történelem című projektet, a program 1. nyílt pályázati felhívása keretében hagyta jóvá a Monitoring Bizottság. A projekt átfogó célja egy fenntartható kultúr-turisztikai desztináció létrehozása, amely a vidékies határtérség, Dél-Burgenland és Pomurje régió (Szlovénia) kulturális örökségének feldolgozásával kialakított, új, kultúr-turisztikai termékeken alapszik. E termékek fő célcsoportját azok a turisták adják, akik a kultúra, hagyományok és történelem iránt éppúgy érdeklődnek, mint a természeti élmények iránt.

A tegnapi rendezvény többek között kiváló lehetőséget biztosított vélemény- és tapasztalatcserére, valamint izgalmas találkozásokra különböző szlovén, osztrák és magyar intézmények képviselőivel.