Jelentés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program értékeléséről

A 2014-2020 közötti programozási időszakra vonatkozó értékelési tervnek megfelelően az Irányító Hatóság és a Közös Titkárság megbízásából elkészült az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program első értékelése, a Novna razvoj d.o.o közreműködésével. A független külső értékelési szakértő a programhatóságok által a pályázók és a vezető partnerek/projektpartnerek számára nyújtott szakmai támogatás hatékonyságát és eredményességét, az elektronikus monitoring rendszer (eMS) használatát, a projektkiválasztás folyamatát, a nemzeti első szintű ellenőrzés végrehajtását, a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációt, továbbá a program dokumentumok és útmutatók használhatóságát vizsgálta.

Az értékelésből kitűnik, hogy a vezető partnerek az Irányító Hatóság, a Közös Titkárság és a Nemzeti Hatóságok munkáját többnyire jó és nagyon jó színvonalúnak értékelik. Általánosságban kijelenthető, hogy pozitívak a tapasztalataik a program végrehajtási folyamatait, az eMS rendszer használatát illetően és felismerték a Nyílt Pályázati Felhívás előnyeit, amely nyitva áll megjelentetésétől egészen a források rendelkezésre állásáig. A programszervek különösen hangsúlyosnak értékelik az intenzív együttműködés szükségességét, amely erősíti egymás kölcsönös megértését és közös megoldásokhoz vezet.

Ezen kívül az értékelés megfogalmaz ajánlásokat a program hatóságok munkájára és a végrehajtási folyamatokra vonatkozóan, amelyeket konkrét irányelveknek tekinthetünk a jelenlegi 2014-2020-as, illetve az azt követő időszak megvalósítását illetően. Az ajánlások többsége a következő szempontokhoz kapcsolódik: tapasztalatok és a Közös Titkárság ajánlásainak átadása a pályázók számára, gyakorlati példák bemutatásával (pl.: a projekt intervenciós logikájának fejlesztése, stb.), az eMS rendszer frissítése a felhasználók szükségleteinek figyelembe vételével, a pályázók/partnerek kompetenciájának növelése az eMS használatát illetően, a benyújtott pályázatok adminisztratív feltételeknek való megfelelősége és a pályázók számára a projekt intervenciós logikájának kidolgozása során történő segítségnyújtás intenzitásának növelése.

A program weboldalát az értékelés fő kommunikációs eszközként/csatornaként azonosította, ennél fogva annak folyamatos frissítése és fejlesztése különösen indokolt. Ezen kívül fontos kisebb tematikus események szervezése, amelyek többek között a pályázók nagyobb arányú részvételét eredményezhetik a 2. Prioritási Tengely „Együttműködő Régió” keretében.

Az 1. és a 2. benyújtási határidőre beérkezett pályázatok száma is megerősíti, hogy mind a szlovén, mind a magyar partnerek részéről nagy az érdeklődés a határon átnyúló együttműködés iránt.

Értékelési jelentés (pdf)