A források jelentős aránya lekötött már szerződéssel az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési programban

Moravske Toplice, 2019. március 5. – Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programban nyertes HOUSES és a SENS NETWORK projektek ERFA szerződésének aláírására a Muravidéki Helyi Fejlesztési Alapítvány (LRF) által szervezett és a Radio Študent CNVOS által megvalósított „Beszéljünk a kohézióról” rendezvény keretében került sor. Ezen támogatási szerződések aláírásával a Program rendelkezésére álló források 92%-a leszerződötté vált, ami a Programot az egyik legsikeresebbé teszi Európai Uniós szinten.

A programterület közös kihívása a kulturális, természeti és épített örökségek védelme és ezek turisztikai célú használata. A HOUSES projekt fő célja a kulturális és épített örökség, elsősorban a tájházak turisztikai kínálatba való beépítése, ezzel megóvásuk biztosítása. A partnerség „Tájházak útja” elnevezéssel egy új határon átnyúló turisztikai terméket hoz létre, amely a természeti és kulturális örökségi helyszínek látogatószámát fogja eredményezni. A projekt vezető partnere a Pannon Helyi Termék Kereskedelmi, Szolgáltató és Fejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, három partnere pedig a Zalai Falvakért Egyesület, a SI.ENERGIJA Egyesület és a Bistra Ptuj Tudományos Kutató Központ.

A határmenti területek kihívásainak kezelésére a Program olyan projekteket támogat, amelyek magasabb szintű határon átnyúló kapcsolatok kialakításával erősítik az intézményi együttműködést a programterületen. A SENS NETWORK projekt célja gazdasági közösségek fejlesztésével előremozdítani a projektterület regionális együttműködését és ezáltal gazdasági mutatóit is, továbbá létrehozni egy olyan módszertant, ami a helyi igények szerinti adaptáció után bárhol használható az Európai Unióban. A határ másik oldalán található intézmények együttműködésének lehetősége hozzájárul állandó együttműködési hálózatok létrehozásához a projekt befejezését követően is, nyomatékosították a projekt partnerei, a Muravidéki Helyi Fejlesztési Alapítvány mint vezető partner, és a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület mint projektpartner.

A támogatási szerződéseket a projektek vezető partnerei, a SENS NETWORK projekt esetében Bojan Vogrinčič, a HOUSES projekt esetében Inzsöl Renáta, és Dimitrij Pur, a Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala mint az Irányító Hatóság vezetője írták alá. Dimitrij Pur elégedettségét fejezte ki a magyar partnerekkel való együttműködések terén, ami – véleménye szerint – jól tükröződik a Program forrásainak magas szintű lekötöttségében is. „A határ mindkét oldalát jellemző sikeres integráció olyan projekteket eredményez, amelyek hozzájárulnak a közös határterületen élők életminőségének növekedéséhez. Olyan projekteket, amelyek keretében a határon átnyúló együttműködés a gyakorlatban is kipróbálható. Örömmel tölt el, hogy a határterület kihívásaira a választ a Program olyan projektek támogatásával próbálja megtalálni, amelyek erősítik az intézményi együttműködést a programterületen belül annak érdekében, hogy a határon átnyúló kapcsolatok magasabb szintre emelkedjenek” – tette hozzá Pur.

A Nyílt pályázati felhívás hatodik beadási köre 2019. június 18-án zárul. A pályázók összesen alig több mint egymillió euró ERFA maradványösszegre pályázhatnak.

További információ a Programról és a projektekről elérhető a www.si-hu.eu linken.