Az Európai Együttműködés Napja keretében kerékpáros rendezvény zajlott Pákán

Páka, 2019. szeptember 14. – Az Európai Bizottság és az INTERACT program védnöksége alatt sorozatban immár a nyolcadik alkalommal zajlanak rendezvények Európa szerte. A 2019. évi Európai Együttműködés Napja (EC Day 2019) alkalmából szervezett rendezvények a “Europe is You! (Te vagy Európa!)” szlogen köré csoportosulnak, hangsúlyozva az európai régiók és országok határmenti együttműködési eredményeinek fontosságát. Az ilyen projektek ugyanis jelentős hatással vannak a határmenti területeken élők életminőségére, és hosszútávú következményekkel járnak a gazdaság, a turizmus, az együttműködés, valamint a gazdag természeti és kulturális örökség megőrzése területein. Ezekben a témákban Szlovénia és Magyarország már számos sikeres, határon átnyúló, a határtérségi identitást bemutató projektet valósított meg. A kerékpáros rendezvényen az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program által társfinanszírozott IronCurtainCycling projekt első eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők, Páka kiindulóponton. A rendezvényt a Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala, az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program Irányító Hatósága jegyzi együttműködésben az IronCurtainCycling projekt partnereivel.

A zömében Szlovéniából és Magyarországról érkező résztvevők mintegy 250 fős csoportjának gyülekezőhelye a magyarországi Pákán volt. A jelenlévőket Dimitrij Pur, a Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatalában működő Európai Területi Együttműködésekért és Finanszírozási Mechanizmusokért Felelős Iroda vezetője, valamint a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Bene Csaba köszöntötte, ezt követően pedig a vezető partner képviseletében bemutatta az IronCurtainCycling projektet. Elmondta, hogy a projekt fő célja, komplex, határon átnyúló kerékpáros desztináció létrehozása. Ehhez a helyi, regionális kerékpáros útvonalakat összekapcsolják az EuroVelo 13 kerékpáros útvonallal, így kialakítva a régió észak-déli kerékpáros tengelyét. Ezen kívül a fejlesztés részét képezik kerékpáros-barát szolgáltatások kialakítása és kiegészítő turisztikai kínálat fejlesztése, azzal a legfőbb céllal, hogy a térséget integrálják az EuroVelo nemzetközi kerékpáros rendszerébe.

Ezt követően a résztvevők a szlovén-magyar határ mentén, kerékpártúrákon és gyalogtúrákon vettek részt. A biciklisek a rövidebb 35 km-es, vagy a hosszabb, 80 km hosszú túraútvonal teljesítésére vállalkozhattak. A rövidebb útvonalat teljesítők a Pákai sportpályáról indulva, Szécsiszigetre, majd Lovásziba kerekeztek, az első pihenőállomásig. Ezt követően Lentiszombathelyen át jutottak el második köztes állomásukra, Csömödérre, ahol a GO IN NATURE projektet mutatták be a kerékpárosoknak. A 80 km-es túratávon a résztvevők Pákáról, Lentiszombathely érintésével haladtak egészen Dobornakig, ahol megismerhették a TELE-KA-LAND projektet. Útjukat folytatták egészen a Lendvahegyen álló Hadik Kápolnáig, majd tovább haladtak a határ átlépésével Tenkehegyre, ahol frissítőpont várta őket. Ezt követően Lendvadedes, Gosztola, Máhomfa és Szécsisziget érintésével érkeztek vissza Pákára.

Gyalogtúrázók számára két vezetett túrát szerveztek, egy rövidebbet 5 km-es, míg egy hosszabbat 15 km-es távon. A rövidebb vezetett gyalogtúra Páka község közvetlen környezetének, ill. magának a településnek a nevezetességeit mutatta be, többek között Öveges Professzor Emlékházát, a dömeföldi tájházat, a bunkereket és a római katolikus templomot. A hosszabb túratávot teljesítők a zalai erdőkkel, a Válicka patak növény- és állatvilágával kapcsolatos ismereteket és Válicka-völgyi ökoturisztikai élményeket szerezhettek.

A kerékpáros és gyalogos túrákat követően a résztvevőket meleg ebéd és változatos kísérőprogramok várták a kiindulóponton. A különböző sport- és bemutatóprogramok között szerepelt látványos velocipéd bemutató, vidám vetélkedők, fanatic jump, spinning, teqball; rendelkezésükre állt fitnesz park, részesülhettek egészségügyi vizsgálatokban (vérnyomásmérés, vércukorszint-mérés, testtömeg-index számítás), illetve megtekinthettek helyi és kézműves termékeket is, továbbá a gyerekek egyéb játékos, szórakoztató programokon is részt vehettek.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított vélemények és tapasztalatok cseréjére, és természetesen a különféle intézmények képviselőivel és a nagyközönséggel való beszélgetésekre.

Ahogy Dimitrij Pur, az Irányító Hatóság vezetője mondta, számos határon átnyúló projektben testesül meg a magyar és szlovén partnerek együttműködése, amely, ill. az Interreg program, hiányában ez az esemény nem valósulhatott volna meg. Az együttműködés a kulcs ahhoz, hogy tanuljunk egymástól, növeljük a határtérség ázsióját és gyarapítják tudásunkat. Az együttműködés nem csak úgy történik, az fel kell építeni. Tudjuk, hogy mindig szembesülünk majd közös, az államhatárokon átnyúló kihívásokkal, amelyek megoldására a szomszédok együttműködése az egyetlen alternatíva. Az IronCurtainCycling, a GO IN NATURE és a TELE-KA-LAND projektek, amelyeket a rendezvény keretében a résztvevők megismerhettek, bizonyítják azt, hogy a gyakorlati együttműködés meghozza gyümölcsét, biztosítja a projektek láthatóságát, és a rendezvények résztvevőinek magasabb létszámát, ellentétben az összekapcsolódás nélkül, a határ egyik vagy másik megvalósuló projektekkel. A rendezvény célja tehát maga a részvétel, és a látogatók évről évre növekvő száma alátámasztja, hogy erős az igény a határon átnyúló együttműködésre. Mindezek együtt eredményezik azt, hogy a Szlovénia és Magyarország közötti határon átnyúló program EU szinten az egyik legsikeresebb program, a források felhasználásának tekintetében is. Az együttműködés folytatódni fog a 2021-2027 periódusban is, és hiszem, hogy meg fogjuk találni a határtérség közös kihívásaira a lehető leghatékonyabb megoldásokat.

A rendezvény során készült fotókat a következő linken érhetik el.

A rendezvényről készült videó itt tekinthető meg.

A Zalai Krónika rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.

A Lenti TV rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.

A TV AS rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.