A tegnapi napon, 2017. szeptember 18-án, Lentiben, Magyarországon került sor az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 második benyújtási határidejére beérkezett és jóváhagyott Iron Curtain Cycling projekt Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásáról szóló támogatási szerződésének aláírására.

Az Iron Curtain Cycling projekt támogatási szerződésének hivatalos aláírása a projekt nyitó konferenciájának keretében történt meg. A résztvevők között, akiket dr. Pál Attila a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Vitályos Eszter a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztésekért felelős államtitkára köszöntött, jelen volt többek között Magyarország szlovéniai nagykövete Szilágyiné Bátorfi Edit és a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főnkonzulja dr. Boris Jesih is.

A projekt koordinátora Kárpáti Veronika ismertette a projektet érintő főbb információkat a jelenlévőkkel, mint például, hogy a projekt 2.293.423,00 Eurós összköltségvetésű, melynek 85%-a, 1.949.409,55 Euró ERFA társfinanszírozás. A projekt megvalósításában, melyre 2017 és 2020 között kerül sor, hét projektpartner vesz részt. A projekt átfogó célkitűzése egy komplex határon átnyúló kerékpáros desztináció fejlesztése a helyi és regionális kerékpáros útvonalak EV13 útvonallal történő összekapcsolása segítségével, így létrehozva a régió észak-déli tengelyét. Ezen kívül kerékpáros-barát szolgáltatások fejlesztését és kiegészítő turisztikai kínálat kialakítását is tervezik annak érdekében, hogy a térséget integrálják az EuroVelo nemzetközi rendszerébe.

Ezt követően az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program programirányítója Aleš Mrkela mutatott rá előadásában arra, hogy a 2014-2020 közötti időszakban a két ország közötti eddig is nagyon sikeres határon átnyúló együttműködés tovább folytatódik, sőt tovább erősödik, és a jövőben is nagyszámú sikeres határon átnyúló kezdeményezésre és projektre számíthatunk, amelyek hozzájárulnak majd a közös határtérség lakói életminőségének növeléséhez. A projektek, amelyek által a határon átnyúló kapcsolatok kialakulnak, végső soron hozzájárulnak a sokszínűség megértéséhez, gazdagítanak bennünket mentálisan és felfogásban, továbbá felhívják figyelmünket arra, hogy a szomszédjaink nem idegenek, hanem egy közös Európa tagjai.

Az Irányító Hatóság és a Közös Titkárság elégedettségüket fejezik ki a támogatási szerződések aláírása és a Nyílt Pályázati Felhívás keretében eddig pályázatot benyújtó szervezetek válaszai alapján, hogy lehetővé tették a pályázatok valós idejű benyújtását, az e-kohézió elvének alkalmazását, amely lényegesen csökkentette a pályázatok benyújtási határidejének zárása és a támogatási szerződések megkötése közötti eljárások időigényét (kb. 5 hónapra). Reménykeltő továbbá még az a tény is, hogy az új időszak projektjei esetében a közös programeredmények eléréséhez való hozzájárulás, a határon átnyúló aspektus és a fenntartható hatás jelentősége is növekedett.

A Nyílt Pályázati Felhívás negyedik benyújtási határideje 2017. november 14-én zárul. A projektek kiválasztásának folyamata várhatóan 2018. márciusában ér véget, a következő, ötödik benyújtási határidő 2018. második félévében várható. A rendelkezésre álló pályázható források összegére vonatkozó információk és a benyújtási határidő pontos dátumának közzététele a Program weboldalán, a benyújtási határidő lejárta előtt legalább két hónappal történik majd.

A jóváhagyott projektről tovább információt a következő linken olvashat.

A nyitó konferenciáról szóló híradást itt tekinthetik meg!