A Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala – mint az Interreg V-A Szlovénia-Ausztria, Szlovénia-Magyarország és Szlovénia-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Programok Irányító Hatósága – háromnapos tanulmányi látogatáson fogadta az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (Instrument for Pre-Accession Assistance – IPA) keretében megvalósuló Koszovó-Macedónia 2014-2020 Határon Átnyúló Együttműködési Program vezető testületeit. A határon átnyúló program Közös Titkárságának tagjai mellett Koszovó és Macedónia önkormányzati minisztériumainak képviselői, Ivan Todosijevic (Koszovó) és Suhelj Fazliu (Macedónia) miniszterek vettek részt a szlovéniai látogatáson. A vendéglátó ország részéről Alenka Smerkolj miniszter fogadta a delegációt, és bemutatta a Szlovén Köztársaság, szomszédos országokkal megvalósuló határon átnyúló programok menedzselésében, illetve az – európai szolidaritás megvalósítására törekvő – Európai Kohéziós Politika végrehajtásában szerzett tapasztalatait.

A vendégek tájékoztatást kaptak a határon átnyúló programok irányításának, intézményi struktúráiról, a jobb programirányítás és a kedvezményezettek adminisztrációs terheinek felszámolása érdekében tett intézkedésekről, a tájékoztató tevékenységekről, az alkalmazott információs rendszerről (eMS) és az e-kohéziós kritériumok teljesítéséről. A látogatás keretében társfinanszírozott projektek bemutatására is sor került.

A vendégek kiemelték, hogy a látogatás során megismert programok tapasztalatai az övékével lényeges hasonlóságokat mutatnak, így azok közvetlenül átvehetők és emiatt rendkívül hasznosak a gyakorlatban. Kifejezték szándékukat a határon átnyúló együttműködési programok tervezésére és végrehajtására vonatkozó további tapasztalatcserére. Mindkét miniszter egyetértett abban, hogy a határon átnyúló együttműködési programok nagyon fontosak számukra, tekintettel arra, hogy azok hozzájárulnak a határtérségben lakók együttéléséhez, és lehetővé teszik a kedvezményezettek (önkormányzatok) számára, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek EU Alapok finanszírozásában megvalósuló projektek révén már az előcsatlakozási időszakban.