A Green Exercise projekt keretében a Muraszombati Egészség és Fejlesztési Központ külső szakértő segítségével szervezte meg és bonyolította le a kerékpáros túravezetők képzését. A tréning tizenöt fő részvételével zajlott. A Szlovéniából és Magyarországról érkező résztvevők a Goričko-i Markovciban található Peterloug turisztikai szállásközpontban 2019. március 15-17. és 29-31. között szerezhették meg új tudásukat és készségeiket.

A képzés elvégzésére vállalkozók a Szlovéniai Hegymászó Szövetség Túrakerékpáros Bizottsága mentorálásával részesültek kerékpáros csoportok vagy egyének már létező vagy újonnan kialakítandó kerékpárutakon történő túravezetésére irányuló oktatásban. A két hétvége alatt a résztvevők megismerkedtek a kerékpárok szervizelésének kérdéseivel, a kerékpáros felszerelésekkel és a vezetési technikákkal, és előadásokat hallhattak a releváns jogszabályokról, a természet védelmével és megőrzésével, kerékpáros túrák tervezésével kapcsolatban, de vezetői pszichológiáról és elsősegélynyújtásról is esett szó. Az elméleti órákat követően a tréning résztvevői számos gyakorlati teendőt hajtottak végre, és kerékpáros túrán is részt vettek.

Az oktatás megkezdésekor „beugró” vizsgát tettek, az utolsó napon pedig sor került a záróvizsgára és vizsga túravezetésre is. A képzést mind a tizenöt jelölt sikerrel zárta, akik így mindannyian okleveles kerékpáros túravezetőkké váltak.