Az Európai Együttműködés Napját és az Interreg programok 30 éves jubileumát ünnepelték Markovciban, Szlovéniában az Interreg Szlovénia-Magyarország Programmal

Markovci, 2020. szeptember 18. – Az Európai Bizottság és az INTERACT program védnöksége alatt sorozatban immár kilencedik alkalommal zajlanak rendezvények Európa szerte, az Európai Együttműködés Napja alkalmából. Az idei évben szervezett rendezvények az Interreg együttműködés 30 éves jubileuma megünneplésének jegyében zajlanak. A jubileumi év, egy erősebb és jobban összekapcsolódó Európa három fontos együttműködési tényezője, mint fő témakörök jegyében zajlik: mindenkinek van szomszédja, ifjúság és zöldebb Európa. Különböző rendezvényeken keresztül szeretnénk hangsúlyozni az európai régiók és országok eredményeinek fontosságát a határon átnyúló együttműködésben. Az ilyen projektek ugyanis jelentős hatással vannak a határmenti területeken élők életminőségére, és hosszútávú következményekkel járnak a gazdaság, a turizmus, az együttműködés, valamint a gazdag természeti és kulturális örökség megőrzése területein. Ezekben a témákban Szlovénia és Magyarország számos sikeres, határon átnyúló, a határtérségi identitást erősítő projektet valósított meg. A Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatala, mint az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program Irányító Hatósága által a Mura Rába Tour projekt partnereivel együttműködésben szervezett, a Határőrök útján megtett gyalogtúra során a résztvevők a Mura Rába Tour, illetve a Green Exercise projektek eredményeivel is megismerkedhettek.

 A résztvevők gyülekezőhelye a Goričko Natúrparkban található Markovciban, Szlovéniában volt. A jelenlévőket Nina Seljak, a Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatalában működő Európai Területi Együttműködésekért és Finanszírozási Mechanizmusokért Felelős Iroda vezetője, valamint Iztok Fartek, Šalovci község polgármestere köszöntötték. Ezt követően a határon átnyúló együttműködési program által támogatott Green Exercise és Mura Rába Tour projektek bemutatására került sor. Simon Balažic, a TV AS igazgatója, egyben a Mura Rába Tour projekt vezető partnerének képviselője elmondta, hogy a projekt célja a vízi-, lovas-, gyalogos- és kulturális turisztikai kínálat fejlesztése a szabadidő aktív eltöltéséhez, a Mura Rába Tour projekt által lefedett határon átnyúló desztinációban. Az Interreg családhoz való tartozás és a 30 éves sikeres együttműködés emlékeként hársfát ültettek a projekt bemutatását követően.

A résztvevők a faültetést követően rövid gyalogtúrát tettek Čepincibe, a szlovén-magyar határhoz, melynek során megismerkedhettek a kuruc felkelők titkaival. Čepinciben a felújított határőrtoronyban berendezett tematikus múzeumi gyűjteményét tekintették meg. Ezt ismét faültetés követte, ez alkalommal a szlovén-magyar határ vonalának közvetlen közelében, az együttműködés szimbólumaként.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított vélemények és tapasztalatok cseréjére és természetesen a különféle intézmények képviselőivel és a nagyközönséggel való beszélgetésekre.

Ahogy Nina Seljak igazgatóasszony, az Irányító Hatóság vezetője elmondta, számos határon átnyúló projektben testesül meg a magyar és szlovén partnerek együttműködése, amely nélkül, ill. az Interreg program hiányában, ez az esemény nem valósulhatott volna meg. „Az együttműködés a kulcs ahhoz, hogy megismerjük egymást és növekedjen a bizalom a határtérségben. A ma bemutatott Mura Rába Tour és Green Exercise projektek  bizonyítják, hogy a gyakorlati együttműködés meghozza gyümölcsét, biztosítja a projektek láthatóságát és a térségbe látogatók magasabb létszámát.” Hozzátette továbbá, hogy számos tanulmány támasztja alá azt a tényt, hogy a határon átnyúló együttműködés magasabb színvonalú és jobb hatékonyságú, mint az összekapcsolódás nélküli, csak a határ egyik vagy másik oldalán megvalósuló projektek, ami a jobb forrásfelhasználásban is megtestesül.

A rendezvény során készült fotókat a következő linken érhetik el.

A rendezvényről készült videó itt tekinthető meg.

A TV AS rövid híradása a rendezvényről itt tekinthető meg.