2018. április 13-án, pénteken a Back in the day projektpartnerei a Rakičani Kastélyban találkoztak a határmenti térség közös kulturális örökség helyzetének áttekintése és szabadtéri múzeumi formában való megőrzésének lehetőségei megvitatása céljából. Az egyeztetésen a kultúra és turizmus területeinek további résztvevői, szakemberek, a nagyközönség és a média képviselői is jelen voltak.

A két projektpartner, a RIS Rakičani Kastély és a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum, az egyeztetés során a kialakult partnerség egymást kiegészítő jellegét hangsúlyozta. A RIS Rakičani Kastély célja, hogy dinamikus intézményként tevékenységeivel  minél nagyobb közönséget érjen el, kulturális örökségi létesítmény vezetőjeként pedig felelősséggel és elkötelezettséggel őrizze meg a kulturális örökséget. A Göcsej Falumúzeum felbecsülhetetlen tudással rendelkezik a népi hagyományok gyűjtése, megőrzése és promóciója területén, ugyanakkor kihívásként jelentkezik náluk a szlovén nagyközönség bevonzása. A partnerség a projekt keretein belül azt vállalta, hogy innovatív munkacsere módszerekkel, ágazatközi és határon átnyúló partnerséggel fejlődést ér el ezeken a területeken. A projekt nem pusztán a két partnerszervezet megerősítésére, hanem olyan területek jobb összekapcsolására is koncentrál, amelyek a közös múlt eredményeként számos közös kulturális örökségi elemmel is rendelkeznek. Ilyen ajánlatok, ha regionális szinten nem eléggé integráltak a helyi kínálatba, csak önkormányzati együttműködéssel, és különösen támogatással valósítható meg – ezeket Muraszombat polgármestere, dr. Aleksander Jevšek, valamint Zalaegerszeg alpolgármestere, Tolvaj Márta fogalmazta meg.

A sajtókonferenciával egybekötött nyitórendezvény a Rakičani Kastély megtekintésén alapuló oktatási-promóciós kirándulással egészült ki. A közel 50 résztvevő, melynek több mint a fele magyar vendég volt, megtekintette a kastélyt, miközben a fejlesztési tervek (többek között a park revitalizációja, a kiállítási és túraszervezői központ létrehozása) ismertetésére is sor került. A magyar vendégek, az önkormányzati és múzeumi képviselők, valamint a turisztikai szervezetek képviselői értékelő kérdőívek és konkrét javaslatok segítségével rámutattak azokra a lehetőségekre és zavaró tényezőkre, amelyek kulcsfontosságúak az örökség megőrzése és a különböző ajánlatok jövőbeli fejlesztése szempontjából.

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeummal való együttműködés a kulturális örökségek olyan elemeit tárja fel, amelyek összehozzák az embereket a határ mindkét oldalán. A projekt keretein belül az egyik legelismertebb szakmaként a fazekasság szerepel. A magyar vendégek és a helyi érdeklődők részére a tradicionális Muravidéki fazekasság folyamatait Franc Zelko fazekasmester mutatta be, aki a több mint száz éves családi kézműves hagyományokat folytatva készít kerámia tárgyakat. A népi hagyományok részeként a Beltinci Általános Iskola diákjai és Andi Sobočan cimbalmos, valamint Samo Budna hegedűművész tartottak bemutatót. A projektpartnerek képviselő a Rakičani Kastélyt körülvevő parkban közösen ültettek fát.