Az Európai Bizottság minden évben, 2019-ben immár a 12. alkalommal, azokat az uniós támogatásból megvalósított projekteket jutalmazza a díjjal, amelyek kiválóságot és új megközelítéseket képviselnek a regionális fejlesztés területén. A pályázó projektek kiemelt szerepet kapnak az európai szintű kommunikációs tevékenységekben, azzal a céllal, hogy ötletként szolgáljanak más régiók és projektek számára.

A REGIOSTARS-díjat öt témakörben ítélik oda. 2019-ben a REGIOSTARS-díj középpontjában öt, az uniós regionális politika jövője szempontjából kulcsfontosságú terület áll:

  • INTELLIGENS NÖVEKEDÉS: a digitális transzformáció előmozdítása;
  • FENNTARTHATÓ NÖVEKEDÉS: a zöld, kék és szürke infrastruktúrák összekapcsolása;
  • INKLUZÍV NÖVEKEDÉS: egyenlőtlenségek és szegénység elleni küzdelem;
  • VÁROSFEJLESZTÉS: az éghajlatváltozással szemben rugalmasan ellenálló városok építése;
  • A 2019. ÉV TÉMÁJA: egészségügyi szolgáltatások modernizálása.

A pályázó projekteket tudományos szakemberek értékelik és választják ki közülük a nyerteseket. Mellettük az egyik projektet, amelyet nyílt online szavazás keretében választanak ki, a nagyközönség jutalmazza a közönségdíjjal. További részletek az egyes díjazott kategóriákról a Pályázati útmutatóban találhatók.

A jelentkezés menete

A Pályázati útmutatóban minden szükséges információ megtalálható ahhoz, hogy az Önök projektjét hirdessék ki nyertesként. Az idei évben díjazott kategóriák, valamint a részvételi és odaítélési kritériumok leírása mellett az Útmutatóban gyakorlati kézikönyv is található, amely végigvezet a teljes folyamaton. Az online pályázati felület 2019. február 19. és május 9. között érhető el. Az öt kategória és a közönségdíj nyertesei a 2019 októberében, Brüsszelben megrendezendő REGIOSTARS díjátadó ünnepség keretében vehetik át méltán megérdemelt díjukat.