Február 27. és március 1. között zajlott a már hagyományos 43. Utazás Kiállítás a Hungexpón, amely Magyarország legnagyobb és legfontosabb idegenforgalmi jellegű nemzetközi vásárai közé tartozik. A helyi turisztikai szolgáltatókkal közösen a Mura Raba Tour projekt partnerei is részt vettünk rajta.

A kiállításon való részvétel célja a Mura és a Rába folyók közötti térség egy a szabadidő aktív eltöltésére számos lehetőséget kínáló régióként történő bemutatása volt. Ezek a lehetőségek négy különböző programhoz, a lovas, a vízi és a kulturális turizmus, valamint a túrázás programjaihoz kapcsolódnak. Teljesen új, a térségünkben még kiaknázatlan vezértematikákról beszélünk, amelyek aktív időtöltést tesznek lehetővé a projektterület vidéki és turisztikai szempontból hátrányos helyzetű régióiban. A vízi program a Mura és a Rába folyók raft, illetve kenu segítségével történő megélését, a lovas program az egykori „vasfüggöny” menti lovaglást és lovas kocsikázást, a túraprogram a határőrök útjain való túrázást, és azok életének a Határ őrei c. állandó múzeumi tárlat keretében történő megismerését, a kulturális program pedig a lázadó kurucok titokzatos történetének a felfedezését kínálja.

A közös fellépés és a Mura Raba Tour projekt bemutatása a Szentgotthárd és Térsége Turisztikai Egyesület projektpartner égisze alatt zajlott, az eseményen pedig a többi projektpartner is részt vett. Standunkon a vásár első látogatói között köszönthettük a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetét, dr. Robert Kokalj urat, aki nagy lelkesedéssel fogadta a Szlovénia és Magyarország közti határon átnyúló együttműködést. A vásáron való megjelenés kiváló lehetőség volt az újonnan kialakított tematikus turisztikai programok promóciójára, amiben segítségünkre voltak a többnyelvű promóciós anyagaink (turisztikai térkép, brosúrák, a helyi turisztikai szolgáltatók katalógusa, zászlók, a határon átnyúló régió természeti, valamint kulturális gyöngyszemeit ábrázoló táblák stb.). A több mint 400 kiállítót felvonultató vásár több mint 35.000 magyarországi és más európai országokból érkező látogatót vonzott.

A sikeres budapesti bemutatkozás után gondolataink már a következő feladatok felé irányulnak. Már 2020. március 7-én egy „Mura Raba Tour napot” szervezünk az ausztriai Graz városa közelében lévő Seiersberg bevásárlóközpontban.

Az aktív turizmus új határon átnyúló termékének létrehozása és kihelyezése a Mura és a Rába közötti modern turizmus integrált részeként (röviden Mura Raba Tour) című projekt a 2014–2020-as időszakra vonatkozó Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

További információkat a projektről a http://www.si-hu.eu/murarabatour/ weboldalon talál.