Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program idén 11. alkalommal csatlakozott az Európai Együttműködési Napja kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a határon átnyúló Interreg programokat, az azok keretében támogatott projekteket, illetve a projektek eredményeit bemutassuk a széles nyilvánosságnak. 2022. szeptember 24-én, szombaton, reggel Dötkön (Magyarország) mintegy 200 szlovén és magyar ember találkozott, hogy részt vegyen a Wine picnic projekt és a programunk társfinanszírozásával megvalósuló egész napos „Szőlőhegyi piknik” elnevezésű rendezvényen.

“Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program egyik fő prioritása a zöld turizmus támogatása, nemcsak a nagyobb turisztikai központokban, hanem a távoli, kevésbé fejlett vidéki területeken is, amelyek jobb életminőséget biztosíthatnak a lakosoknak” – mondta Tanja Rener, a Program Irányító Hatóságának vezetője. A résztvevőket a dötki Noé Borháznál köszöntötte még Takácsné Martincsevics Veronika, Dötk (HU) Község polgármestere, Marjan Kardinar, Dobronak (SI) község polgármestere, mint a projekt szlovén partnertelepülésének képviselője, Baracskai József, Zalaszentgrót (HU) Város polgármestere, akik a korábbi programidőszakban két sikeres szlovén-magyar borturisztikai projektben is projektpartnerek voltak, illetve a Wine picnic projekt vezető partnerének, a Zalai Borút Egyesületnek képviseletében Martincsevics István, elnök.

 

 

A délelőtti 6 kilométeres gyalogtúra során a résztvevők 4 borospincét (Mikolás Pince, Kilátó Pince, Martincsevics Pince, Vizvári Pince) látogattak meg a közeli szőlőhegyen, ahol a zalai térség kiváló helyi boraival és mustjával, házi készítésű gyümölcslevekkel, valamint finom falatokkal kínálták őket. A jó hangulatú zenei kíséret valamennyi helyszínen hozzájárult a vidám hangulathoz. A túra végén a résztvevőket a színes kulturális program mellett ízletes magyar babgulyás várta a Noé Borháznál. A kulturális program alábbi előadóit Kardos Endre, becenevén Bozi, a dötki krónikás konferálta fel: a Magyarhang Népzenei Együttest, a Hollóének Hungarica Régizene Együttest, a Dobronaki nótázókat és a citeravirtuózokat.

A piknik résztvevői ezután a fiatal lányok előadásában a Gyűrűsi Ménes lovasbemutatóját élvezhették klasszikus zenei kísérettel. A délután során a fiatalabb korosztály kipróbálhatta a lovaglást is. Szórakoztatásukhoz hozzájárult a csillámtetoválás és arcfestés is. A sok különféle program mellett helyi termelők a közelben elhelyezett standokon kínálták portékáikat és mindenféle finomságot, ami elsősorban a fiatalok és az édesszájú gyermekek örömére szolgált. A programot remekül kiegészítette egy magyar folklórcsoport fellépése, majd vidám táncok következtek, amelyeket maguk a rendezvény résztvevői is kipróbálhattak.  

Tanja Rener, az Irányító Hatóság vezetője rámutatott: “Az együttműködés nem csak úgy megtörténik, hanem fokozatosan épül fel, és a bizalomra épül, amelyet gondosan ápolni kell. Végül is ez a mai rendezvény célja”.

A rendezvényről készült képeket az alábbi linkre kattintva nézheti meg:

Képgaléria

A TV AS híradása a rendezvényről (hamarosan magyar felirattal):