Ahol számít az együttműködés – háromszoros nyereség: közelebb hozzuk a szlovén és magyar diákokhoz a határtérség kulturális örökségét, interaktív módon, történetmesélés útján jutnak élményekhez, és az e-documenta Pannonica web portált is hatékonyan használják

Az „EU in my school” kezdeményezésnek köszönhetően a Pomurje Museum Murska Sobota új módját találta annak, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a határtérség kulturális öröksége iránt, melynek segítségével a diákok élményeiket olyan történetekbe szövik, amelyek nem csupán informálnak, hanem inspirálják is a térség lakosságát.

Sok sikeres és jó példa létezik Európa-szerte arra vonatkozóan, hogy egy-egy térség történelmi és kulturális örökségét hogyan lehetne olyan módon attraktívvá tenni, hogy azt a mai kor fiataljai is élvezettel fedezzék fel.

Szerencsére az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programban is van egy ilyen, mégpedig az e-documenta Pannonica projekt partnersége által létrehozott webportál.

És az idei évben az „EU az iskolámban (EUIMS)”, az Európai Bizottság által kezdeményezett kampánynak köszönhetően 5 szlovén és magyar iskola közel 100 diákja olyan programokon vehet részt, melyek segítségével felfedezhetik a közvetlen lakókörnyezetük múltjának kincseit.

A Pomurski Muzej Murska Sobota (mely az e-docmenta Pannonica projekt vezető partnere és egyben a webportál működtetője) munkatársai minden iskola esetében először látogatást tesznek az iskolákban, ahol bemutatják a diákoknak a projektet és a portált, a diákok a későbbiekben elutaznak a múzeumba, hogy bevezethessék őket a kiállítás rejtelmeibe. Végül egy kreatív és interaktív történetmesélő foglalkozáson vesznek részt, amelynek során a tanulók olyan formában dolgozhatják fel az élményeiket, hogy azokat másoknak – iskolatársaknak, barátoknak, családnak – is át tudják majd adni.

Tartson velünk Ön is ezen az utazáson és kísérje figyelemmel az „EU az iskolámban (EUIMS)” kampány eseményeit az Interreg SIHU programban.