Brüsszel, 2022. október 27. A Right Profession projekt fontos eredményt ünnepel az Interreg Szlovénia-Magyarország programmal közösen, mert egy rendkívül látványos színpadi produkciót bemutatva elnyerte az Európai Bizottság különdíját a „Project Slam 2022” elnevezésű versenyen.

Az Európai Bizottság az Interact programmal együttműködve minden évben meghirdeti a „Project SLAM” versenyt, amelynek célja, hogy bemutassa a nagyközönségnek az Interreg programok és projektek eredményeit. Idén a fiatalok megszólítását célzó és az „ifjúság európai éve 2022” elnevezésű kezdeményezéshez hozzájáruló projektek kerültek a középpontba.

Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program, amelynek Irányító Hatósága a Szlovén Köztársaság Fejlesztési és Európai Kohéziós Politkáért felelős Kormányhivatala, a társfinanszírozott Right profession című projekttel vett részt a versenyen. Annak bemutatásával, hogy hogyan lehet személyes tapasztalatokon keresztül segíteni a fiatalokat a megfelelő szakma kiválasztásában, és ezáltal lehetővé tenni a fiatalok számára, hogy a régió által kínált szakmát válasszák, július elején bekerültünk a hat döntős helyezett közé. A végső kiválasztásra a mai napon került sor az Interreg éves rendezvényén Brüsszelben, ahol az Európai Bizottság különdíját kaptuk.

A Right profession elnevezésű projekt kilenc – öt szlovéniai és négy magyarországi – projektpartner együttműködésének eredménye. A Right profession három projektből (Right Profession I, Right Profession II és Dual Transfer) álló sorozat, amely két programidőszakban valósult meg, és társfinanszírozását az Interreg Szlovénia-Magyarország határon átnyúló program biztosította, összesen mintegy 1,335 millió euró értékű ERFA-forrással. A pojekt megoldást kínált az intézmények közötti együttműködés javításának határokon átnyúló kihívásaira, ami lehetővé tette a munkaerőpiaci kihívások jobb kezelését a szakmák kínálata és a munkaerőpiaci kereslet eredményesebb összehangolása tekintetében. A projekt általános célja az volt, hogy hozzájáruljon a munkaerőpiac személyi egyenlőtlenségeinek csökkentéséhez, a foglalkoztatás lehetőségének növeléséhez és a határ menti térségben működő oktatási intézmények kölcsönös együttműködésének fokozásához.

Az eseményről és a díjátadó ünnepségről készült közvetítést ezen a linken tekintheti meg:

Interreg Project Slam Grand Final