Április 19-én, a RIS Dvorec Rakičan adott otthont a Horse Based Tourism – HBT projekt sajtókonferenciával egybekötött nyitó rendezvényének, amelyen olyan érdekelt szervezetek képviselői (turisztikai szervezetek és vállalkozások, lovaglással foglalkozó szervezetek) is részt vehettek, akik a projektet a megvalósítás folyamán szakmai közreműködésükkel még teljesebbé tehetik.

A HBT projektet a Vezető Partner szervezet, a Zavod Nazaj na konja (Vissza a nyeregbe) igazgatója, Alexander S. Goljevšček, a RIS Dvorec Rakičan igazgatója, dr. Robert Celec, Dr. Bartos Ádám, Európa legnagyobb múltra visszatekintő agrártudományi karának, a Pannon Egyetem képviselője, és Varga Zoltán a Helikon Múzeum, Magyarország leglátogatottabb múzeumának képviselője mutatták be a megjelenteknek. Előadásaikban kitértek a projekt partnerségének szerkezetére, a tervezett tevékenységekre és kitűzött célokra, illetve buzdították az érdekelt szervezeteket, hogy aktívan vegyenek részt a projektmegvalósításban. A projekt tevékenységek között helyett kapott kettő nagyobb léptékű beruházás is: egy lovas glamping park létesítése Starošince-ben és az RDK Központ – egy kultúrtörténeti emlék (RIS Dvorec Rakičan) revitalizálása. A projekt keretében mindemellett három különböző, 21. századi lovas kocsi modell fejlesztésére és gyártására is sor kerül, továbbá speciális tréninget szerveznek turisztikai és lovas szakemberek számára. Végül, de nem utolsósorban 12 innovatív turisztikai programot is kidolgoznak a partnerek, amellyel a régió (Kelet-Szlovénia és Dél-Magyarország) turisztikai kínálatát kívánják gazdagítani és erősíteni.
A rendezvény résztvevőit a partnerszervezetek képviselői mellett dr. Aleksander Jevšek, Muraszombat Város polgármestere, Anton Leskovar, Kidričevo Község polgármestere és dr. Katja Šnuderl, a Szlovén Köztársaság Fejlesztésért és Európai Kohéziós Politikáért felelős Kormányhivatalának képviselője is köszöntötte.

A rendezvény hivatalos részét követően a résztvevők a jövőbeli RDK Központban tettek egy sétát. A partnerség megszilárdítása jelképeként, a projektpartnerek képviselői hársfát ültettek, majd a rendezvény többi vendégével együtt élménydús lovaskocsizással zárták a napot.