Rakičan / EXPANO Murska Sobota, 2021. szeptember 18. – Az Európai Bizottság védnöksége alatt sorozatban immár a tizedik alkalommal zajlanak rendezvények Európa szerte az Európai Együttműködés Napja alkalmából, ahol különböző rendezvényeken keresztül szeretnénk hangsúlyozni az európai régiók és országok eredményeinek fontosságát a határon átnyúló együttműködésben. A „Projekt piknik” elnevezésű rendezvényünk résztvevőinek öt projekt eredményeit mutattuk be.

Az Európai Együttműködés Napja alkalmából szervezett idei rendezvények az Európai Területi Együttműködési Programok, vagy ismertebb nevükön az Interreg programokat, mint a kohéziós politika második pillérének eszközeit hozzák közelebb a résztvevőkhöz. Interreg projektek százai törekszenek évről évre, Európa szerte a határon átnyúló kihívások megoldására. Ezeket az erőfeszítéseiket az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból társfinanszírozzák. Szintén ugyanezekből a forrásokból valósítják meg az Interreg programokat, többek között az Interreg Szlovénia-Magyarország Programot is. Már tíz éve zajlanak különböző rendezvények Európa szerte, szeptember folyamán, e nap apropóján. Az Európai Területi Együttműködési Programok biztosítják közös akciók lebonyolításának kereteit, ösztönzik a régiókat és országokat a közös kihívások megoldására, továbbá előmozdítják a harmonikus gazdasági, társadalmi és területfejlesztést. A rendezvények célja az európai országok és régiók, a határon átnyúló együttműködésben elért eredményei fontosságának hangsúlyozása.

Programunk idei évi rendezvénye két helyszínen zajlott, célja szlovén-magyar együttműködési projektek eredményeinek bemutatása volt. A Horse based tourism-HBT, Back in the day, Dual Transfer, Green Reg és Greenline projektek éltek a bemutatkozás lehetőségével. Minden projekt ismertette a saját súlyponti témáját, de üzenetük egybehangzó volt: a határon átnyúló együttműködés összekapcsol bennünket és általa a közös kihívások könnyebben megoldhatók.

Ahogy Nina Seljak igazgatóasszony, az Irányító Hatóság vezetője elmondta, számos határon átnyúló projektben testesül meg a magyar és szlovén partnerek együttműködése, amely nélkül, illetve az Interreg program hiányában, ez az esemény nem valósulhatott volna meg. „Az együttműködés különösen fontos ezekben a bizonytalan időkben ahhoz, hogy megismerjük egymást és növekedjen a bizalom a határtérségben. Hiszen az együttműködés fontos kereteket ad a jószomszédi kapcsolatok megőrzésére és újabb pénzügyi ösztönzőt jelent a határtérség szervezetei és intézményei számára.”

Az idei Európai Együttműködés Napja alkalmából tartott rendezvény rövidebb volt a korábbiaknál és a Covid-19 járványhelyzethez is alkalmazkodott. A résztvevők a Rakičan-i kastélynál gyülekeztek, ahol két, a Programból társfinanszírozott projekt eredményeit ismerhették meg (Back in the day és HBT projektek). Ezt követően rövid gyalogtúra után, a Muraszombati EXPANO létesítmény hangulatos környezetében ismerkedhettek meg a másik három projekt eredményeivel (Dual Transfer, Greenline és GreenReg projektek). Valamennyi korosztályt magával ragadott a HBT projekt keretében tervezett és megépített 21. századi lovaskocsin való utazás.

Kis méretük ellenére, a határon átnyúló együttműködési programok évről évre felismerhetőbbé válnak, a társfinanszírozott projektek eredményei pedig nélkülözhetetlen részét képezik a határon átnyúló területek fejlődésének, illetve fontos szerepet játszanak a térségben élők életminőségének növelésében. A határon átnyúló együttműködés folytatódik a 2021-2027-es időszakban is, ami a határtérség közös kihívásainak hatékony megoldásában nyit majd új lehetőségeket.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított vélemények és tapasztalatok cseréjére és természetesen a különféle intézmények képviselőivel és a nagyközönséggel való beszélgetésekre.

 

Képek a rendezvényről