Praznovanje dneva evropskega sodelovanja in 30-letnice Interreg programov v Markovcih na Goričkem s programom Interreg SI-HU

Markovci, 18. september 2020 – Pod pokroviteljstvom Evropske komisije po vsej Evropi že deveto leto zapored potekajo prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja. Dogodki v okviru letošnjega ECday 2020 potekajo v luči praznovanja 30 let Interrega in sodelovanja v vseh oblikah. Praznovanje se osredotoča na tri teme, ki veljajo za pomemben dejavnik gradnje močnejše in bolj povezane Evrope: vsi imamo soseda, mladina in bolj zelena Evropa. Z različnimi dogodki želimo poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju. Projekti, ki se izvajajo v tem okviru, pomembno vplivajo na kakovost bivanja prebivalcev na obmejnih območjih in prinašajo dolgoročne učinke na različnih področjih. Slovenija in Madžarska sta uresničila že številne uspešne čezmejne projekte na področju gospodarstva, turizma, ohranjanja bogate naravne in kulturne dediščin. Rezultate projektov Mura Raba tour in Green exercise so danes spoznali tudi udeleženci dogodka po poteh graničarjev, ki ga je organizirala Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), organ upravljanja za program čezmejnega sodelovanja Slovenije z Madžarsko v obdobju 2014–2020 v sodelovanju s projektnimi partnerji projekta Mura Raba tour.

Udeleženci so se zbrali v Markovcih na Goričkem, kjer sta jih uvodoma pozdravila Nina Seljak, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme SVRK in župan občine Šalovci g. Iztok Fertek. Sledila je predstavitev projekta Green Exercise in Mura Raba tour, ki sta bila sofinancirana s sredstvi programa čezmejnega sodelovanja. Predstavnik vodilnega partnerja projekta Mura Raba tour Simon Balažic, direktor TV AS je poudaril, da je cilj projekta vzpostavitev vodnega, konjeniškega, pohodnega in kulturnega turizma na tem delu čezmejnega območja v obliki turističnega produkta Mura raba tour, ki bo obravnavano čezmejno regijo pozicionaliziral kot turistično destinacijo za aktivno preživljanje prostega časa. Predstavitvi je sledila simbolična zasaditev lipe v počastitev 30 let uspešnega sodelovanja regij znotraj Interreg družine.

Udeleženci so se v nadaljevanju podali na krajši pohod proti slovensko-madžarski meji v kraj Čepince in ob poti spoznavali skrivnosti upornikov krucev. V Čepincih so si ogledali tematsko muzejsko zbirko o graničarjih v obnovljeni stražarnici. Sledila je zasaditev še enega drevesa tokrat simbolno v neposredni bližini slovensko madžarske meje.

Dogodek je predstavljal lepo priložnost za izmenjavo izkušenj, mnenj in seveda druženje predstavnikov različnih institucij in javnosti.

 

Kot je dejala Nina Seljak, Direktorica, Vodja Organa upravljanja, številni uspešno izvedeni čezmejni projekti so plod sodelovanja madžarskih in slovenskih partnerjev, današnjega dogodka pa brez sodelovanja in Interreg programa ne bi uspeli izvesti.  »Sodelovanje je ključno za medsebojno spoznavanje in dvig zaupanja v čezmejnem območju. Projekta Mura Raba tour in Green exercise, ki sta bila danes predstavljena dokazujeta, da se sodelovanje v praksi izplača, zagotavlja prepoznavnost projekta in večje število obiskovalcev« je povedala in dodala, da so mnoge raziskave pokazale, da je organiziranost in sodelovanje na čezmejnem nivoju veliko boljše in prinaša boljšo učinkovitost v primerjavi z učinkovitostjo zgolj na nacionalnem nivoju, kar se odraža tudi v boljši porabi sredstev.

 

Slike dogodka si lahko ogledate tukaj.  

Video dogodka si lahko ogledate tukaj.

Novico o dogodku na TV AS si lahko ogledate tukaj.