Otvoritveni dogodek z novinarsko konferenco projekta HORSE BASED TOURISM, ki je potekal 19. aprila 2018 v RIS Dvorcu Rakičan, je med drugim gostil deležnike, ki se nameravajo priključiti projektu, ko bo v fazi razvoja in izvedbe inovativnih turističnih programov.

Projekt HBT so zainteresirani javnosti predstavili Alexander S. Goljevšček, Zavod Nazaj na konja (vodilni partner), dr. Robert Celec, RIS Dvorec Rakičan, dr. Adam Bartos, predstavnik najstarejše kmetijske fakultete v Evropi, madžarske fakultete Georgikon Univerze Pannon ter Zoltan Varga, predstavnik muzeja Helikon, najbolje obiskanega muzeja na Madžarskem. Predstavili so partnersko strukturo projekta, napovedali projektne aktivnosti ter cilje, ki jih želijo doseči ter navzoče povabili k sodelovanju.
Povedali so, da v okviru projekta načrtujejo dve večji investiciji in sicer Horse Glamping Park Starošince (Zavod Nazaj na konja) ter RDK Center – revitalizacija kulturnega spomenika (RIS dvorec Rakičan). V okviru projekta bodo partnerske organizacije razvile in izdelale tri različne modele kočije 21. stoletja, izvedle program usposabljanja za turistične in konjeniške delavce ter nenazadnje razvile in izvedle kar 12 novih inovativnih turističnih programov, ki bodo zagotovo okrepili turistično ponudbo vzhodne regije.

Zbrane sta nagovorila tudi župan občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek ter župan občine Kidričevo, Anton Leskovar. Spodbudne besede ob pričetku izvajanja projekta in nekaj koristnih napotkov je v nadalje z izvajalci projekta podelila še dr. Katja Šnuderl, predstavnica Skupnega sekretariata Interreg SI-HU.

Ob zaključku formalnega dela dogodka, je sledil ogled prostora načrtovane investicije partnerske organizacije RIS Dvorec Rakičan. V znak dobrega sodelovanja so predstavniki partnerskih organizacij ob čudovitem RIS Dvorcu Rakičan posadili lipo, obiskovalci pa so se lahko zapeljali tudi s kočijo.