Med 27. februarjem in 1. marcem je na razstavišču Hungexpo v Budimpešti potekal že 43. mednarodni turistični sejem Utazás Kiállítás, ki spada med največje in najpomembnejše tovrstne sejme na Madžarskem. Skupaj z lokalnimi turističnimi ponudniki smo se ga udeležili tudi partnerji projekta Mura Raba Tour.

Cilj sejemske udeležbe je bila predstavitev regije med Muro in Rabo kot turistične destinacije s številnimi možnostmi aktivnega preživljanja prostega časa, tematsko vezanimi na štiri različne programe, to so konjeništvo, vodni turizem, kulturni turizem in pohodništvo. Gre za povsem nove nosilne tematike, ki v našem prostoru še niso izkoriščene ter omogočajo aktivno preživljanje prostega časa v podeželskih in turistično zapostavljenih regijah projektnega območja. Vodni program ponuja doživetje rek Mure in Rabe iz rafta ali kanuja, konjeniški program jahanje in vožnje s konjsko vprego ob nekdanji »železni zavesi«, pohodni program možnost pohoda po graničarski poti s prikazom življenja obmejnih varuhov v okviru stalne muzejske zbirke Varuhi meje, kulturni program pa odkritje skrivnostne zgodovine upornih Krucev.

Skupni nastop in predstavitev projekta Mura Raba Tour je potekala pod okriljem projektnega partnerja Turistično društvo Monošter, dogodka pa smo se udeležili tudi ostali partnerji. Med prvimi obiskovalci sejma smo na naši stojnici imeli priložnost sprejeti veleposlanika Republike Slovenije v Budimpešti, dr. Roberta Kokalja, ki je  čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko pozdravil z navdušenjem. Udeležba na sejmu je bila odlična priložnost za promocijske namene novo nastalih tematskih turističnih programov, v pomoč pa so nam služili večjezični promocijski materiali kot so turistični zemljevid, zloženke, katalog lokalnih turističnih ponudnikov, zastave in panoji s fotografijami naravnih in kulturnih biserov čezmejne regije. Sejem, s skupaj več kot 400 razstavljavci, si je ogledalo več kot 35.000 obiskovalcev iz Madžarske in drugih evropskih držav.

Po uspešni predstavitvi v Budimpešti so naše misli že usmerjene k naslednjim zadanim nalogam. Že 7. marca 2020 namreč organiziramo »Dan Mura Raba Tour« v nakupovalnem središču Seiersberg v bližini Gradca v Avstriji.

Projekt Kreiranje in plasiranje novega čezmejnega produkta aktivnega turizma kot integralnega dela sodobne turistične ponudbe med Muro in Rabo, z akronimom Mura Raba Tour je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za obdobje 2014-2020.

Več informacij o projektu najdete na povezavi: http://www.si-hu.eu/murarabatour/